Dieter Kersten zal de trainingsgroep van Tim Moriau vervoegen. De 21-jarige afstandsloper kon de afgelopen zes jaar op de onvoorwaardelijke steun van Karel Lismont rekenen. Na een minder jaar qua prestaties acht Kersten de tijd rijp om een volgende stap te zetten in zijn carrière.

Dieter Kersten kan al een mooi palmares voorleggen, terwijl de atleet van ADD nog altijd 22 moet worden. In 2015 behaalde hij een bronzen plak op het EK voor junioren in Eskilstuna op de 10.000m. Hij zou later dat jaar ook achtste worden op het EK veldlopen voor junioren in het Franse Toulon-Hyères. Nog één jaar later zou Kersten met zijn tiende stek in Chia bijdragen aan het zilver van de belofteploeg. Die winter kon Kersten zich ook op het podium van het BK veldlopen heisen na Isaac Kimeli en Soufiane Bouchikhi.

“Alles wat ik als atleet heb gepresteerd tot nu toe heb ik allemaal aan Karel (Lismont, die in 1971 Europees kampioen op de marathon werd; red.) te danken. Hij heeft al die jaren terug Maarten (de ondertussen gestopte tweelingbroer van Dieter; red.) en mezelf ingelijfd binnen de atletiekwereld. De afgelopen zes jaar heeft hij elke dag voor mij klaargestaan”, vertelt de Limburger.

Dieter Kersten, Karel Lismont en Maarten Kersten op het EK voor junioren in 2015 – Foto: Viktor Benschop

Het mindere zomerseizoen van 2017 was een teken aan de wand met het oog op het afgelopen winterseizoen. Kersten kreeg af te rekenen met vermoeidheid en een overbelasting aan het schaambeen. Het trok een streep door de eerste helft van zijn geliefde veldloopseizoen. In het begin van 2018 leek het toch weer te lukken. Zijn comeback in Hannuit was verbazend sterk, aangezien hij derde Belg werd. Daarna ging het terug naar af. In het zomerseizoen lukte het evenmin, op uitzondering van een 10.000m in Leiden. Hij liep er namelijk naar een PR van 28’46”25, goed voor een ticket naar het EK in Berlijn, ware het niet dat het huidige niveau in ons land daar een stokje voor stak.

“Het laatste jaar was erg moeilijk. Daardoor begin je te denken of het tijd voor verandering zou zijn. Ik denk dat een meer wetenschappelijke aanpak me kan helpen met het oog op het voorkomen van problemen zoals die vermoeidheid. Bij Tim kan ik in mijn ogen niet beter zitten”, verklaart Kersten.

Doelen blijven dezelfde 

Die overstap gaat niet gepaard met een mentaliteitsswitch qua doelen op korte en lange termijn.

“Mijn doelen blijven uiteraard dezelfde. Ik wil de komende jaren de Europese top in het afstandslopen bereiken. Deze winter verwacht ik niet veel, aangezien ik op doktersadvies pas in oktober stilletjes aan mijn trainingen mag opdrijven. Het EK veldlopen wordt daardoor erg moeilijk. Met pijn in het hart, want het zou de laatste keer zijn dat ik als belofte kan lopen”, gaat de afstandsloper verder.

Kersten, op het EK veldlopen in 2016; geflankeerd door zijn toekomstige trainingspartners – Foto: Jeroen De Meyer

Bij het team van Moriau zal Kersten vergezeld worden door heel wat atleten die nog net een trapje hoger staan, zoals Isaac Kimeli, Robin Hendrix en Simon Debognies.Door de combinatie van de meer wetenschappelijke aanpak en het goede trainingsgezelschap hoopt Kersten opnieuw grote stappen te zetten.

“Deze beslissing is veruit de moeilijkste uit mijn atletiekcarrière geweest”, besluit Kersten.