Kevin Mayer, komende zomer de Franse hoop op olympisch goud op de tienkamp, heeft zich nog altijd niet verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen. De wereldrecordhouder staakte donderdag al na vier onderdelen zijn tienkamp bij de Aztec Invitational in San Diego.

Kevin Mayer, de huidige wereldrecordhouder op de tienkamp, probeerde zich gisteren in het Amerikaanse San Diego te plaatsen voor de Olympische Spelen. De Fransman brak zijn tienkamp voortijdig af nadat hij bij het hoogspringen zijn aanvangshoogte van 1.89m niet wist te halen. Geplaagd door pijn in de rechterkuit gaf hij na twee mislukte pogingen bij de jury aan niet verder te kunnen. Mayer liep het ongemak eerder op de dag op bij het verspringen.

De tweevoudig wereldkampioen was speciaal naar de wedstrijd in Californië afgereisd om zich te verzekeren van de olympische limiet. Mayer had zich bij de wereldkampioenschappen van afgelopen zomer in Boedapest al willen plaatsen, maar viel toen uit met een blessure aan de achillespees.

De limiet van 8.460 punten is normaal gesproken niet onoverkomelijk voor Mayer, bij de Spelen van Rio de Janeiro en Tokio goed voor zilver. Zijn wereldrecord uit 2018 staat op 9.126 punten en het gemiddelde van zijn drie eerdere kwalificaties voor de Spelen is 8.471 punten.

Kevin Mayer tijdens het WK in Doha – Foto: Erik Van Leeuwen

Voor Mayer is er na het missen van de kwalificatie in San Diego nog niet direct reden voor paniek. Hij heeft tot 30 juni om zich te verzekeren van de olympische minima. Na zijn onderbroken tienkamp zei Mayer in L’Equipe: “Het is maart, er is nog tijd. Ik heb me in 2012 drie weken voor de Spelen geplaatst. Misschien ga ik dit keer niet zo lang wachten…”

De vraag is niet zozeer of Mayer de limiet in zich heeft, maar eerder of zijn broze lichaam het tien disciplines uitzingt. En dit liefst tweemaal op minder dan een half jaar tijd… Ook Renaud Lavillenie, een andere Franse smaakmaker, zit in hetzelfde schuitje. De 37-jarige polsstokspringer is op de weg terug na een hamstringblessure, maar moet zich eveneens nog proberen kwalificeren voor de komende Spelen. Zijn comeback staat gepland voor eind mei.