Het doek is gevallen over het EK indoor in Istanboel. Langs Belgische zijde was de slotdag op zijn zachtst gezegd een succes te noemen, maar ook internationaal werd er vuurwerk geleverd. Op de 4x400m loodste Femke Bol haar land naar een tweede gouden plak. Jazmin Sawyers ging dan weer met de hoofdprijs lopen door de titel te grijpen in een sensationele verspringcompetitie. De Britse liet de op één na verste sprong in 20 jaar tijd opmeten. 

De slotdag van het EK indoor bulkte logischerwijs van de finales. Aan het begin van het avondprogramma demonstreerden de Nederlandse dames opnieuw hun klasse op de 400m. In de aflossing opende Lieke Klaver, de vice-Europese kampioene op de 400m, de debatten. Zij gaf ruim als eerste het stokje door aan Eveline Saalberg. Ook Saalberg kon als eerste wisselen met Cathelijn Peeters. Tenslotte was het de beurt aan het Nederlandse goudhaantje Femke Bol. Zij had eigenlijk al gewonnen spel, maar trok toch stevig door naar een kampioenschapsrecord van 3’25″66. Aan de finish hadden onze noorderburen maar liefst drie seconden voorsprong op de Italianen en Polen. Het resultaat van de mannen, waar de Belgian Tornados goud pakten, leest u hier.

Jazmin Sawyers verzorgde het spektakel in één van de kampnummers. De immer goedlachse atlete kreeg het hele publiek achter zich en sprong tot haar eigen verbazing naar 7m00. Op Milaika Mihambo na, die vandaag net naast het podium viel, sprong de afgelopen twintig jaar niemand verder in zaal. Een reusachtige sprong, maar toch werd het nog een spannende ontknoping. Ook de Italiaanse Larissa Iapchino eindigde héél ver in de zandbak. De 20-jarige atlete flirtte zelfs met de afstand van Sawyers, maar zou uiteindelijk op drie centimeter van het goud stranden. Ze hield daarmee de twaalf jaar oudere Ivana Vuleta van het zilver. Vuleta kon ondanks haar straffe 6m90 dus geen vierde Europese indoortitel aan haar palmares toevoegen.

Op de hoge horden greep Nadine Visser naast een derde opeenvolgende indoortitel. De Finse Reetta Hurske knalde namelijk uit de blokken en was meteen ongrijpbaar voor de Nederlandse. Hurske liet dan ook een razendsnelle 7″79 op het bord verschijnen. Daar kon Visser met 7″84 niet aan tippen. Ditaji Kambundji zorgde net als haar zus voor Zwitsers eremetaal door als derde te finishen in 7″91. Bij de mannen ging Jason Joseph met het goud aan de haal. De Zwitser stormde naar een beste Europese jaarprestatie van 7″41.

Foto: Alex Livesey/Getty Images for European Athletics

Keely Hodgkinson maakte er een ‘one woman show’ van op de 800m. De Britse liep solo naar 1’58″66 en hield op het einde maar liefst twee seconden over op haar concurrenten. Hodgkinson mag zich zowel in- als outdoor Europese kampioene noemen. Meer over de 800m mannen, waar Adrian Ben aan het langst eind trok, vindt u hier. Op de 3.000m liep Jakob Ingebrigtsen naar zijn tweede goud op dit EK. Daarover leest u hier meer.

In de ochtendssessie verzekerde Miltiadis Tentoglou zich van zijn derde opeenvolgende gouden Europese indoortitel. Zijn 8m30 uit de eerste poging volstond ruim voor de winst. Thobias Montler en Gabriel Britan veroverden het zilver en brons met respectievelijk 8m19 en 8m00.

Yaroslava Mahuchikh schoot al vroeg op de ochtend de hoofdvogel af in het hoogspringen. De Oekraiense atlete, die door de oorlog al enige tijd in Heusden-Zolder traint, klaarde als enige 1m98. Daarmee heeft ze haar tweede EK goud in zaal beet. Ook outdoor is Mahuchikh de regerende Europese kampioene. Britt Weerman bezorgde Nederland knap een tweede zilveren plak. De amper 19-jarige atlete evenaarde haar eigen NR met 1m96 en pakt zo een eerste internationale medaille. Kateryna Tabashnyk (1m94) zorgde voor een tweede plak voor Oekraïene. Bij de mannen won Douwe Amels verrassend goud. Meer daarover leest u hier.

Foto: Alex Livesey/Getty Images for European Athletics

Tenslotte kaapte Kevin Mayer na twee dagen hard labeur nog het goud weg op de zevenkamp. De titelverdediger kon echter wel profiteren van het uitvallen van Simon Ehammer. De vice-wereldkampioen in zaal gaf er de brui aan na drie nulsprongen in het verspringen. Mayer werkte een constante tweedaagse af zonder echte uitschieters. Aan het einde van de rit kwam hij tot een fraaie 6.348 punten. De Noor Sander Skotheim strandde dankzij onder meer een indrukwekkende 2m19 in het hoogspringen nog op amper 30 punten van de wereldrecordhouder tienkamp. Hij mocht op 20-jarige leeftijd als tweede het podium op.

Na vier dagen atletiek zit het EK er dus op en kan het landenklassement opgemaakt worden. Noorwegen haalde het daar met maar liefst zeven medailles. Nederland eindigde knap tweede voor Groot-Brittanië. België eindigde met zes stuk knap op een vijfde plaats. Op naar het EK indoor in 2025 in het Nederlandse Apeldoorn.