Kevin Mayer heeft de derde editie van de Ultimate Garden Clash van World Athletics op zijn naam geschreven. De Franse wereldrecordhouder in de tienkamp was in een alternatieve driekamp duidelijk sterker dan wereldkampioen Niklas Kaul en vice-wereldkampioen Maicel Uibo. Mayer sprokkelde een ruime voorsprong bij elkaar tijdens het polsstokspringen en kogelstoten, waardoor de afsluitende ‘shuttle run’ een formaliteit werd.

Kevin Mayer heeft de derde editie van de Ultimate Garden Clash op indrukwekkende wijze gewonnen. De 28-jarige Fransman was tijdens een alternatieve driekamp duidelijk sterker dan de Duitse wereldkampioen Niklas Kaul en de Estse vice-wereldkampioen Maicel Uibo. Mayer begon echter met een ‘valse start’ aan de driekamp, aangezien hij pas 25 seconden na de start aan de tien minuten polsstokspringen over 4m00 begon. Hij haalde die schade echter snel in door op die tien minuten tijd maar liefst 17 keer over de lat te springen, enigszins logisch aangezien de wereldrecordhouder met 5m45 over het beste PR beschikt. Uibo, met een PR van 5m40, leverde 15 gelukte sprongen af. Wereldkampioen Kaul moest tevreden zijn met 14 pogingen. Gretig als hij is vroeg Mayer aan zijn broer of hij die valse start nog kon omdraaien naar een extra 25 seconden, maar die kreeg hij niet.

Vervolgens mocht het trio zich bewijzen in het kogelstoten. Daarin kregen de meerkampers opnieuw tien minuten de tijd om zo vaak mogelijk over 12 meter te stoten. Ook hier toonde Mayer zich oppermachtig (opnieuw logisch, aangezien zijn PR bijna twee meter beter is dan zijn concurrenten) door na elke poging terug naar de kogelring te lopen. In totaal noteerde hij zo maar liefst 28 succesvolle worpen. Kaul en Uibo moesten opnieuw onderdoen voor de wereldrecordhouder met respectievelijk 22 en 20 pogingen. Voor die laatste bleek het een lastig karwei door de vochtige omstandigheden in Clermont, Florida.

https://twitter.com/JohnsonThompson/status/1269658054838149123

De slotproef was een ‘shuttle run’ van vijf minuten, waarin de meerkampers op en af tussen twee kegels op 20 meter van elkaar liepen. Mayer begon verschroeiend aan zijn loopproef, maar moest in de slotfase vertragen, waardoor Kaul (de betere loper van de drie met een 1500m-PR van 4’15″52) virtueel ‘op en over’ de Fransman wipte. Kaul legde 1080 meter af (goed voor 27 punten), 40 meter beter dan de winnaar in de eindstand. Mayer behaalde in totaal 71 punten en kroonde zich zo vlot tot de meerkampkoning van de Ultimate Garden Clash. Kaul en Uibo vervolledigden het ‘podium’ met respectievelijk 63 en 61 punten.

Voormalig wereldrecordhouder Ashton Eaton analyseerde na elke proef de prestaties van zijn voormalige collega’s en was duidelijk onder de indruk van Mayer. “Kevin was onwaarschijnlijk sterk. Hij presteerde haast als een machine door zijn inspanningen zo gecontroleerd mogelijk en efficiënt te houden. Tijdens het kogelstoten wist hij keer op keer quasi exact dezelfde worp te produceren. De gretigheid waarmee hij de proeven aanvatte, was ongelooflijk. Ik heb de tijden van de kogelproef even bekeken en daarin blijkt gewoon dat hij het verschil maakt door aan elke worp ongeveer 20 tot 22 seconden te spenderen. In het geval van Niklas was dat 25 seconden en bij Maicel 30 seconden. Op die manier win je snel terrein”, aldus Eaton.

Mayer zelf was na afloop zichtbaar vermoeid, maar had wel genoten van de alternatieve driekamp. Hij kon bovendien op de steun van enkele enthousiaste kinderen rekenen die net buiten het stadion in Montpellier hadden verzameld. “Het was een speciale ervaring, maar het was zeer aangenaam. In de afsluitende proef kon ik mezelf eigenlijk meer uitleven dan in een 1500m, aangezien ik als explosief type telkens kon optrekken”, vertelde de Fransman.

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1269662486896222212