Komende zondag staat de derde Ultimate Garden Clash van World Athletics gepland. Na twee polsstokconfrontaties, waarin respectievelijk Armand Duplantis, Renaud Lavillenie en Katerina Stefanidi de beste waren, zijn nu de meerkampers aan zet. Wereldrecordhouder in de tienkamp, Kevin Mayer, neemt het in een aangepaste driekamp op tegen de Duitse wereldkampioen Niklas Kaul en vice-wereldkampioen Maicel Uibo.

World Athletics toonde zich in coronatijden al erg innovatief en dat is komende zondag niet anders. Er staat namelijk opnieuw een ‘Ultimate Garden Clash’ gepland. De beste polsstokspringers mogen hun stokken even opbergen, want de meerkampers zijn komende zondag aan zet. Al kunnen die polsstokken mogelijk wel van pas komen tijdens de eerste van drie proeven.

Kevin MayerNiklas Kaul en Maicel Uibo zullen namelijk beginnen met tien minuten polsstokspringen, waarin ze zo vaak mogelijk over vier meter moeten vliegen. Vervolgens staat, opnieuw in tien minuten tijd, een alternatieve kogelcompetitie gepland. Hier moet het trio zo veel mogelijk pogingen voorbij 12 meter noteren. Tot slot is er ook een looproef. Daarin moeten de wereldrecordhouder vanuit Montpellier, wereldkampioen in Mainz en vice-wereldkampioen in Clermont, Florida tijdens vijf minuten lopen tussen twee kegels die 20 meter van elkaar geplaatst staan.

Wereldkampioen Niklas Kaul – Foto: Getty Images for European Athletics

Mayer: “Niklas heeft streepje voor”

“Het concept zal een uitdaging worden, aangezien we het niet gewend zijn om een beroep te doen op ons uithoudingsvermogen op zo’n manier. We zijn voornamelijk explosieve types, waardoor het geen simpele opdracht wordt. Ik weet niet wat het zal geven, maar ik vermoed dat Niklas een streepje voor heeft en dat hij daardoor de favoriet is. We weten alle drie dat het loopgedeelte als afsluiter bijzonder lastig zal worden. Ik vermoed dat het polsstokspringen en kogelstoten me meer zal liggen”, aldus Mayer.

“Het is een mooi initiatief om de gewone trainingen te doorbreken. Ik kijk er enorm naar uit om mijn collega’s virtueel in de ogen te kunnen kijken. Ik geloof echter niet dat ik de te kloppen man ben. De afgelopen maanden heb ik namelijk slechts één echte polsstoktraining afgewerkt, dus dat wordt afwachten. De slotproef wordt moordend, aangezien we als meerkampers tijdens de 1500m een gelijkmatig tempo proberen houden, maar nu elke keer opnieuw zullen moeten herstarten. Ik schat het daarom zwaarder in dan een 1500m, maar het wordt ongetwijfeld leuk”, vertelt de 22-jarige wereldkampioen.

Kevin Mayer – Foto: Erik Van Leeuwen

“Ik zie mezelf een beetje als de underdog, waardoor ik van Niklas en Kevin een doel moet maken om ze op te jagen. Het wordt een uitdaging die vergelijkbaar is met wat we op dagelijkse basis doen, maar dan met een kleine twist door het format. Ik weet niet echt wat ik ervan moet verwachten en heb net zoals Niklas weinig met de polsstok getraind. Ook in het kogelstoten ben ik de laatste maanden niet echt actief geweest, dus het wordt zeker interessant”, voegt Uibo toe.

Geen Ultimate Garden Clash voor Thiam

De winnaar van de competitie wordt de atleet die het meeste punten verzamelt tijdens de drie proeven. De driekamp zal live te volgen zijn op de kanalen van World Athletics. De vraag rijst ook of de driekamp navolging krijgt voor vrouwelijke meerkampers. Nafi Thiam geeft in Le Soir aan geen interesse te hebben in een gelijkaardige competitie.