Kevin Mayer ging de afgelopen twee dagen op zoek naar een ticket voor de Olympische Spelen. De 28-jarige Franse wereldrecordhouder op de tienkamp werkte sinds zijn WR in 2018 geen volledige meerkamp in openlucht meer af, waardoor hij nog geen zekerheid had over een deelname aan de Spelen. Op het eiland Réunion klaarde Mayer al bij al vlot de klus met een totaal van 8.552 punten, ruim 200 punten boven de gevraagde limiet en goed voor een beste wereldjaarprestatie. Op Australische bodem in Queensland imponeerde de wereldkampioen bij de junioren, Ash Moloney, door na één dag 4613 punten te noteren. Moloney haalde bovendien verschroeiend uit op de baanronde met 45″82. 

Een tienkamp één week voor Kerstmis op een exotisch eiland, gek kan u het in 2020 niet meer noemen. Kevin Mayer had op Réunion een duidelijk doel voor ogen: 8.350 punten behalen na tien proeven. De Franse wereldrecordhouder slaagde er de afgelopen jaren niet in om een volledige meerkamp af te werken en was daardoor nog onzeker over zijn ticket richting Tokio voor de Olympische Spelen van komende zomer. Mayer, die veel blessureleed kende en ook afscheid nam van zijn coach Bertrand Valcin in 2020, klaarde de klus op het Franse eiland. Gisterenochtend vroeg Belgische tijd begon Mayer aan zijn opgave met een degelijke 10″68 op 100m. In de zandbak stelde hij met 7m40 evenmin teleur. Met de kogel ging het zelfs uitstekend dankzij een worp van 16m20. Dat gevoel trok hij echter niet door aan de hoogspringstand, waar hij vrede moest nemen met 1m97. De eerste dag sloot hij af met een behoorlijke 48″87, waardoor het al grondig moest mislopen op de tweede dag om niet aan die 8.350 punten te geraken.

De tweede dag begon uitstekend dankzij een klein PR op de 110m horden met 13m54. Ook met de discus lukte het aardig met 50m32. Vervolgens werd het bibberen op het polsstokspringen, aangezien Mayer al enkele maanden niet getraind had op de discipline. Op zes passen sprong hij over 4m65, waardoor hij zo goed als zeker was van Tokio. Na een worp van 67m66 met de speer zou Mayer wel bijzonder hard zijn best moeten doen om geen 8.350 punten te totaliseren. De wereldkampioen van 2017 bolde ontspannen binnen in 4’47″74, waardoor hij 8.552 punten totaliseerde, opdracht volbracht. Met dat eindtotaal is hij overigens de beste performer van 2020, niet onlogisch bij gebrek aan internationale meerkampen. Opvallend was ook hoe Mayer net voor de slotdiscipline nog gebruik maakte van een scheerapparaat om als kale knikker aan de start te verschijnen. Onze landgenoot Benjamin Hougardy, een trainingspartner van Mayer, behaalde een totaal van 7.761 punten.

Moloney haalt uit op eigen bodem

Het is echter geen garantie dat de score van Mayer standhoudt als beste wereldjaarprestatie. De 20-jarige Australiër Ash Moloney kwam namelijk in Queensland aan de start van zijn eerste meerkamp van het jaar en deed het voortreffelijk. Moloney, de wereldkampioen bij de junioren, haalde stevig uit. Met een PR op de 100m (10″36) was de toon gezet. Vervolgens verbeterde hij zich ook in het ver- en hoogspringen met respectievelijk 7m67 en 2m11. In het kogelstoten noteerde hij een degelijke 13m62, maar het was op de baanronde waarin het toptalent van zich liet horen. Moloney stoomde naar 45″82, goed voor de derde prestatie ooit in een tienkamp, alleen voormalig wereldrecordhouder Ashton Eaton en Bill Toomey gingen ooit sneller. Met een puntentotaal van 4.613 punten mag Moloney zich de 12de performer ooit noemen op de eerste dag van een tienkamp.De ‘Aussie’ kan morgen een gooi doen naar het Australisch record van Jagan Hames (8.490 punten).

UPDATE: Moloney grijpt Australisch record op het nippertje

De tweede dag van de tienkamp van de jonge leeuw begon met een uitstekend PR op de horden van 14″17. Daarna was hij ook met de discus goed voor zijn beste prestatie aller tijden dankzij een worp van 43m93. In het polsstokspringen kende hij door de winderige omstandigheden wat moeilijkheden, maar behaalde hij met 4m80 toch aardig wat punten. Ook in het speerwerpen liep het lekker voor Moloney, die hier zijn PR aanscherpte tot 57m77. In de afsluitende 1500m zou hij 4’48″70 moeten halen om het nationaal record scherper te stellen. Het werd een dubbeltje op zijn kant, maar Moloney haalde alles uit de kast en werd daarvoor beloond met 4’48″48 en 8.492 punten, exact twee punten beter dan het Australisch record. De beste wereldjaarprestatie blijft daardoor toch op naam van Mayer.