De Franse wereldrecordhouder in de tienkamp, Kevin Mayer, heeft zijn samenwerking met succestrainer Betrand Valcin stopgezet. Mayer trainde 12 jaar onder de vleugels van zijn 38-jarige landgenoot, maar kiest nu voor een andere aanpak. Een vervanger voor Valcin is er voorlopig niet. Onze landgenoot Benjamin Hougardy blijft wel een trainingspartner van de wereldrecordhouder. Dat meldt de Franse krant L’Équipe.

Bertrand Valcin begeleidde sinds 2008 het Franse wonderkind Kevin Mayer. Die laatste bewees in 2010 op het WK voor junioren dat een grote toekomst voor hem weggelegd was. Op de Olympische Spelen van Rio kwam de Fransman als enige in de buurt van toenmalig wereldrecordhouder Ashton Eaton. Mayer moest toen zijn meerdere erkennen in Eaton, die begin 2017 zijn afscheid aankondigde. De nieuwe tienkampkoning was toen al geboren, want later dat jaar bewees de op dat moment 25-jarige Mayer al waartoe hij in staat was door zich tot wereldkampioen te kronen. Amper één jaar later leek ook de Europese titel, na een wereldtitel in zaal, binnen handbereik te leggen. Drie foutieve pogingen in de verspringbak beslisten daar anders over. Het werd een vroegtijdige exit uit Berlijn. De meegereisde supporters hielden het net zoals de atleet niet droog.

De immer emotionele Mayer focuste zich echter meteen op een volgend doel: de Décastar in Talence. Met de steun van het thuispubliek klaarde de Franse chouchou de klus: hij realiseerde een puntentotaal van 9.126 punten, goed voor een WR. De volgende stap was een tweede opeenvolgende wereldtitel in Doha, maar 2019 ging gepaard met heel wat kwaaltjes. Als leider zou hij dan ook tijdens het polsstokspringen zijn tienkamp moeten staken. 2020 zou dus het jaar van de wederopstanding moeten worden, want Mayer moet zich nog altijd verzekeren voor de Olympische Spelen van Tokio bij gebrek aan een limiet of punten op de wereldranking.

Benjamin Hougardy en Valcin op de Décastar van 2019 – Foto: Quinten Lafort

De weg naar Tokio zal Mayer niet met Valcin afleggen, maar van een nieuwe coach is momenteel evenmin sprake. Wel blijft er een rol weggelegd voor zijn Belgische trainingspartner Benjamin Hougardy en zijn fysio Jérôme Simian. Daarnaast zal hij in verschillende disciplines met specialisten ter zake gaan werken. Dat de wegen van Mayer en Valcin scheiden, komt niet als een verrassing in Frankrijk. De atleet is al enkele jaren meer en meer zichzelf aan het begeleiden aan de hand van een gevoelsmatige aanpak. Dat betekende echter niet dat Valcin tijdens competities niet als coach optrad. Hij kende zijn atleet namelijk nog altijd door en door.

Mayer, die zoals elke atleet op zoekt blijft naar die paar extra procentjes, verloor stelselmatig voeling met de aanpak van de trainer die hem op 12 jaar tijd van de wereldtop in de jeugdcategorieën naar de beste tienkamper aller tijden bracht. Het duo besloot op een vriendschappelijke manier een punt te zetten achter hun samenwerking. De vraag blijft of de Fransman de komende jaren in de buurt van zijn magische 9.126 punten kan komen. Het zal dus niet met Betrand Valcin zijn. Die laatste blijft wel samenwerken met de Britse wereldkampioene in de zevenkamp, Katarina Johnson-Thompson.

Katarina Johnson-Thompson – Foto: Golazo