De Vlaamse Atletiekliga heeft de lijst met de eliteatleten voor 2022 gepubliceerd. In tegenstelling tot het verleden worden nu vier pijlers gehanteerd, namelijk Sport Vlaanderen, Vlaamse A-atleten, externe statuten (Be Gold en Defensie) en beloftevolle jongeren tot en met de beloftecategorie. Grote verrassingen zijn er niet.

Het heeft iets langer geduurd dan voorzien, maar de Vlaamse Atletiekliga (VAL) heeft vandaag haar eliteatleten van 2022 bekendgemaakt. De federatie aan Vlaamse kant zet vanaf 2022 in op vier pijlers. De eerste pijler valt samen met de werking van Sport Vlaanderen. In dat geval gaat het om 13 individuele atleten en twee aflossingsprojecten. Naast de steun van Sport Vlaanderen kan die groep ook een beroep doen op de VAL om hun atletenbestaan in de best mogelijke omstandigheden te laten verlopen.

Binnen de tweede pijler zitten alle Vlaamse A-atleten, ofwel de atleten die afgelopen jaar voldeden aan de prestatienormen en niet kunnen rekenen op de steun van Sport Vlaanderen. Imke Vervaet en Ruben Verheyden krijgen een uitzondering op die normen. Vervaet stond zowel individueel als met de Belgian Cheetahs in 2021 op de Olympische Spelen van Tokio. Verheyden was goed voor goud op het EK voor beloften op de 1500m én brons op de mixed relay tijdens het EK veldlopen.

De derde pijler omvat alle externe statuten, namelijk beloftevolle jongeren die kunnen rekenen op de steun van het BOIC via Be Gold, of atleten die als topsporter aan de slag zijn bij Defensie. Tot slot is er de vierde een laatste pijler met beloftevolle atleten tot en met beloften. Die groep voldeed in 2021 aan de norm als B-atleet en kan daardoor op de steun van de federatie rekenen. Naast de lijst met eliteatleten zijn er ook tal van ontwikkelingsprogramma’s opgezet om atleten te begeleiden binnen de speerpuntdisciplines. Het voormalige GIT-statuut is afgevoerd, aangezien beloftevolle atleten nu binnen meerdere ontwikkelingsprogramma’s aan de slag kunnen.

De bekendmaking van de de lijst met eliteatleten gaat logischerwijs ook gepaard met bijhorende prestatienormen met het oog op komend jaar. De normen gelden als basis voor het toekennen van de statuten in 2023. Wie voldoet aan een van de prestatienormen mag rekenen op een ondersteuning als Vlaamse A-atleet.

De Vlaamse prestatienormen voor 2022 kan u hier terugvinden.

Het volledige overzicht met alle Vlaamse eliteatleten in 2022 kan u hier bekijken.