Bij gebrek aan perspectieven en duidelijkheid rond de coronamaatregelen de komende maanden heeft de Vlaamse Atletiekliga besloten om alle wedstrijden in de maand april te schrappen. Daardoor vallen de provinciale kampioenschappen in openlucht net zoals vorig jaar in het water. Trainingen voor volwassenen zijn door de vergrote buitenbubbel mogelijk met tien deelnemers, inclusief begeleider(s). In de paasvakantie kan de jeugd tot en met 18 jaar zich optrekken aan sportkampen.

Door de blijvende onzekerheid die gepaard gaat met de planning van het Overlegcomité rond mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen heeft de Vlaamse Atletiekliga beslist om alle wedstrijden in de maand april te schrappen. Het verbod op cluboverschrijdende competities kan in de maand april nog niet opgeheven worden volgens de planning van het Overlegcomité, waardoor de VAL nu al de knoop doorhakt om van april een wedstrijdloze maand te maken. Het kind van de rekening van die beslissing: de provinciale kampioenschappen in openlucht, die net zoals vorig jaar niet georganiseerd worden. Er is nog een waterkans dat de PK’s en de Beker van Vlaanderen voor de allerjongsten alsnog een nieuwe plaats op de kalender kan krijgen. Al lijkt die kans bijzonder klein door een overvolle kalender in moeilijke tijden.

Na het Overlegcomité op 26 maart moet blijken of er ruimte is om op korte termijn opnieuw aan de slag te gaan met micromeetings om op die manier alsnog wedstrijdkansen aan te bieden. Al blijft er veel onduidelijk over wat al dan niet zal kunnen wanneer er effectief versoepelingen volgen. Na het Overlegcomité communiceert de VAL op 29 maart over de volgende stappen die de federatie wil nemen om in het olympische jaar alsnog iedereen een kans te geven om actief te kunnen genieten van competities.

Er is ook, weliswaar in beperkte mate, goed nieuws. De vergrote buitenbubbel van tien mensen laat namelijk toe om om trainingsgroepen bij volwassenen uit te breiden. Bij die tien personen worden trainers of begeleiders meegerekend. Voor de allerjongsten is er ook goed nieuws, aangezien sportkampen voor jeudgatleten tot en met 18 jaar mogelijk zijn in de paasvakantie. Hierbij is er een maximum aantal deelnemers van 25 vastgelegd, exclusief begeleiders. Overnachtingen behoren ook tot de mogelijkheden.