De 40-jarige Amerikaanse topsprinter Justin Gatlin heeft besloten een punt achter zijn carrière te zetten. Gatlin, de olympische 100m-kampioen van 2004 én meervoudige wereldkampioen, was geen onbesproken figuur. Als junior werd hij betrapt op het gebruik van verboden middelen. In 2006 werd hij voor acht jaar geschorst nadat hij opnieuw tegen de lamp liep. Die schorsing zou herleid worden naar vier jaar. In 2017 snoepte hij de wereldtitel op de 100m af van de afscheidnemende Usain Bolt. Gatlin kondigde zijn atletenpensioen zelf aan via een bericht op Instagram. 

Justin Gatlin heeft besloten op zijn spikes aan de wilgen te hangen. De sprintspecialist vierde gisteren zijn 40ste verjaardag aan en besloot van het moment gebruik te maken om afscheid te nemen van de atletiekwereld. Gatlin beschikt over een indrukwekkend palmares met onder meer een olympische titel op de 100m in 2004, maar vooral vier wereldtitels in openlucht waarvan drie individuele gouden plakken. De meest memorabele wereldtitel was ongetwijfeld die in 2017, toen Gatlin in Londen ene Usain Bolt wist voor te blijven in diens laatste individuele wedstrijd.

De reputatie van de Amerikaan kwam tijdens zijn carrière meermaals onder vuur te liggen. In 2001 werd hij als junior betrapt op het gebruik van amfetamines. Een jaar na zijn grote triomf op het WK in Helsinki (2005) liep Gatlin opnieuw tegen de lamp. Het leverde hem een schorsing van maar liefst acht jaar op, die vanwege voorbeeldig gedrag herleid werd tot vier jaar. In 2012 stak de verguisde sprinter opnieuw zijn neus aan het venster door onder meer het WK in zaal te winnen op de 60m én door het olympische 100m-podium in Londen te vervolledigen na het Jamaicaanse duo Bolt-Blake. In 2017 kwam de sprinter in opspraak in een dopingschandaal rond zijn trainer Dennis Mitchell en ex-manager Robert Wagner. Onderzoeksjournalisten brachten toen aan het licht dat Mitchell verboden middelen wilde leveren én dat Gatlin nog altijd zijn toevlucht zocht tot doping.

Zijn snelste tijden zou Gatlin pas jaren na zijn schorsing lopen. In 2015 was hij goed voor 9″74 en 19″57 op de 100m en 200m, respectievelijk goed voor de vijfde en zesde plaats op de ranking aller tijden. Sinds 2003 dook Gatlin in maar liefst 12 verschillende jaren onder 10 seconden op de 100m. Het WK in Doha werd het laatste grote kampioenschap voor de ondertussen 40-jarige atleet. Op de 100m moest hij toen zijn meerdere erkennen in zijn landgenoot Christian Coleman. Samen met Coleman, die in de nasleep van dat WK een dopingschorsing uitzat, snelde hij wel naar goud met het Amerikaanse kwartet op de 4x100m.

“Ik ben dankbaar voor de relatie die ik heb gehad met atletiek en zeker voor de mensen die ik onderweg heb ontmoet. Ik geef de fakkel door, maar de liefde voor de sport verdwijnt nooit. Op uw plaatsen, klaar…. En weg! Veel liefs JGat“, aldus Gatlin in zijn afscheid op Instagram.