Onze sport behoort naast onder meer tennis en golf tot de sporten die vanaf 4 mei opnieuw mogelijk zijn in openlucht en in beperkt gezelschap. Die regeling maakt deel uit van de versoepeling van de coronamaatregelen door de Nationale Veiligheidsraad. De Vlaamse Atletiekliga zal in navolging van die versoepeling clubs ondersteunen met advies en visueel materiaal om de heropstart van clubtrainingen voor te bereiden en te faciliteren. Dat meldt de VAL in een persbericht.

“Een clubtraining zoals voor de uitbraak van de coronacrisis is nog niet aan de orde, ondanks de start van fase 1a van de exitstrategie. Sporten in open lucht met altijd de drie zelfde personen kan je natuurlijk niet vergelijken met een gewone training. Toch willen we als sportfederatie onze clubs zo goed mogelijk informeren en ondersteunen in deze onzekere periode”, aldus algemeen directeur van de VAL Ludwig Peetroons.

Clubs krijgen het advies om contact op te nemen met de lokale overheid om te luisteren of er lokale richtlijnen van kracht zijn bovenop de federale richtlijnen, afspraken te maken omtrent de toegankelijkheid van de atletiekaccommodatie(s) en het nodige hygiënisch materiaal aan te kopen, zoals ontsmettingsmiddel, plastic handschoenen, mondmaskers en handgel. Daarnaast adviseren ze om atleten en trainers enkel toegang te geven tot de accommodatie voor de duur van de training, geen toeschouwers toe te laten en de tijd op de club zo kort mogelijk te houden.

“Om de principes van social distancing en hygiëne te respecteren staat in onze richtlijnen onder meer het advies om een hygiëne-set te voorzien zodat atleten en trainers doorlopend zowel zichzelf als hun materiaal kunnen desinfecteren. Materiaal mag uiteraard niet worden gedeeld, zo krijg je op training een eigen werptuig of polsstok. Het halen, plaatsen en terugbrengen van materiaal gebeurt ook steeds door één en dezelfde persoon. Tijdens het lopen laten de atleten naast zich minstens één baan vrij en lopen zo weinig mogelijk achter elkaar, tenzij met 5 meter tussenafstand”, vult Peetroons aan.

De algemene principes blijven uiteraard ook van kracht, zoals wie verkouden is, hoest, keelpijn of andere ziekteverschijnselen heeft, moet thuisblijven of wordt naar huis gestuurd. En de toegang tot kleedkamers, gemeenschappelijke douches en cafetaria’s blijft ook verboden. De VAL heeft pictogrammen opgemaakt die in één beeld perfect visualiseren wat de richtlijnen omvatten om op te hangen op de club. “We plannen binnenkort een online conference om meer toelichting te geven bij de ondersteuningsmaatregelen voor de atletiekclubs. Op dat moment kunnen de clubs ook vragen stellen aan de Raad van Bestuur. De bedoeling is om hen zo goed mogelijk te informeren en te ondersteunen”, vult voorzitter van de Raad van Bestuur Gery Follens aan.

De heropstart van atletiektrainingen blijft natuurlijk steeds afhankelijk van de beslissing van de veiligheidsraad. “Gebruik jullie burgerzin, hou het gezond en veilig en pas deze richtlijnen maximaal toe. Zo zorgen we met zijn allen dat we binnenkort allemaal opnieuw kunnen genieten van onze geliefkoosde sport”, sluit Peetroons af. Het volledige overzicht met alle richtlijnen en pictogrammen kan je terugvinden op de website van de VAL.