20 individuele atleten en twee aflossingsteams kunnen in 2021 rekenen op de steun als A-atleet bij de Vlaamse Atletiekliga (VAL). Afgelopen jaar zagen de eliteatleten van de VAL kampioenschappen sneuvelen, of uitgesteld worden door de coronapandemie. Voor velen was het bovendien geen sinecure om zich te bewijzen als eliteatleet, of een mogelijk statuut te verkrijgen. Daardoor toonde de technische directie van de VAL clementie. In vergelijking met vorig jaar staat slechts één A-atleet minder op de lijst.

“Het topsportbeleid van de Vlaamse Atletiekliga kadert binnen het topsportbeleid van Sport Vlaanderen en heeft als doel om medailles en finaleplaatsen te behalen op internationale kampioenschappen”, klinkt het bij topsportcoördinator Rutger Smith. “Om tot deze prestaties te komen, worden de eliteatleten ondersteund en begeleid door zowel de Vlaamse Atletiekliga als Sport Vlaanderen. Op basis van hun prestaties maken atleten kans op een van de verschillende elitestatuten”, vult Smith aan. “Door de annulaties van  internationale kampioenschappen en het ingekorte seizoen door de coronapandemie heeft de technische directie besloten om alle eliteatleten van het afgelopen seizoen hetzelfde statuut te geven voor het aankomende seizoen. Indien een atleet zich heeft verbeterd en de prestatienorm voor een hoger statuut heeft behaald, kan dat statuut natuurlijk wijzigen. En er werden ook atleten, die voor het eerst aan een prestatienorm hebben voldaan, toegevoegd aan de lijst”, besluit Smith.

Rutger Smith – Foto: Quinten Lafort

Bij het hoogste statuut A1 is er sprake van één nieuwkomer. Noor Vidts vervoegt namelijk Bashir AbdiIsaac KimeliBen Broeders en de leden van de Belgian Tornados en Belgian Cheetahs langs Vlaamse zijde. Vidts maakte het afgelopen jaar deel uit van eliteatleten met statuut A2. Paulien CouckuytRenée EykensPhilip MilanovJonathan Sacoor en Thomas Van der Plaetsen blijven die steun behouden. Hanne Maudens is niet langer eliteatleet. De meerkampster maakte de overstap naar de 400m en 800m en zal zich daardoor in 2021 moeten bewijzen om eind volgend jaar opnieuw op steun te kunnen rekenen.

Het merendeel van de eliteatleten bezit het A3-statuut. Stijn BaetenEline BeringsSimon DebogniesManon DepuydtRobin HendrixTimothy Herman, Michael ObasuyiNiels PittomvilsVanessa Sterckendries en Imke Vervaet krijgen opnieuw steun. Nieuwkomer is hier Tim Van de Velde, die afgelopen zomer stevig uithaalde op de 1500m met 3’38″15. Aurélie De Ryck zette een punt achter haar carrière als polsstokspringer, waardoor het aantal A3-atleten in evenwicht blijft.

De volledige lijst met eliteatleten kan u hier raadplegen.

Bashir Abdi – Foto: Golazo