De nieuwe richtlijnen inzake het bestrijden van de coronacrisis laten in ons land nog geen uitgebreide groepstrainingen, laat staan wedstrijden toe. Toch is er hoop, want in Tsjechië begint vanaf 1 juni een reeks wedstrijden, met respect voor de lokale coronamaatregelen. Het land lijkt zo een pionier te gaan worden op ons continent.

De Tsjechische overheid laat vanaf 25 mei bijeenkomsten van 50 mensen toe. Het signaal voor de Tsjechische Atletiekfederatie om in actie te schieten. Er is namelijk stevig gezocht naar een manier om competities op hoog niveau te laten plaatsvinden, mét respect voor lokale coronamaatregelen. De federatie is volop aan het voorbereiden om op 1 juni een reeks ‘micro-meetings’ op te starten. Een trosje atleten wordt op 1 juni in Kladno verwacht waar onder meer wereldrecordhoudster in het speerwerpen Barbora Spotakova, drievoudig wereldkampioen in zaal op de 400m Pavel Maslak en Tsjechisch recordhouder met de kogel Tomas Stanek op de afspraak zijn.

“Atleten willen maar al te graag zo snel mogelijk in competitie treden en onze federatie heeft een manier gevonden om hun wens in vervulling te laten gaan door wedstrijden te voorzien waar telkens maximaal 50 mensen aanwezig zijn. Onze doelstelling is niet puur gericht naar grofatleten, aangezien we iedereen willen aanspreken met dit initiatief, met uiteraard respect voor de voorschriften. Net daarom zullen we op pistes over het hele land op 1 juni aan ‘Back on the Track’ beginnen”, vertelt Libor Varhanik, de voorzitter van de Tsjechische federatie.

Voorlopig staan drie disciplines (speerwerpen voor vrouwen, kogelstoten voor mannen en een 300m voor mannen) gepland voor de openingsmeeting in Kladno, die live te volgen zal zijn via nationale televisie. Toeschouwers zijn gezien het beperkt aantal mensen van 50 niet toegelaten. De vraag rijst nu al of het Tsjechische initiatief de rest van de Europese sportbonden kan inspireren. Vorige week was er al de lancering van de Impossible Games door de organisatie van de Diamond League in Oslo.

VAL: “Trainingen in atletiekclub nog niet voluit opstarten”

De Vlaamse Atletiekliga deelde vandaag een update mee rond de coronamaatregelen. Die luidt als volgt: De Nationale Veiligheidsraad heeft het beoefenen van meer sporten toegelaten, waaronder atletiek. De federatie is er echter van overtuigd dat de richtlijnen in fase 1a (vermoedelijke start 4 mei) onvoldoende ruimte laten om de trainingen in de atletiekclub al voluit terug op te starten.

Het is slechts mogelijk om te sporten in groepjes van 3 (inclusief de trainer) met respect van alle reeds geldende spelregels qua veiligheid. Gezien de omvang van onze clubs, is het niet mogelijk om voldoende grote aantallen atleten georganiseerd en veilig te laten trainen onder deze voorwaarden.

Als eerste advies geeft de Vlaamse Atletiekliga daarom volgende richtlijnen :

  • Neem contact op met de lokale overheid om af te spreken of er lokale richtlijnen zijn bovenop de federale richtlijnen.
  • Vraag na of de atletiekaccommodatie(s) zullen worden opengesteld vanaf fase 1a, of in latere fases.
  • Koop het nodige hygiënisch materiaal aan (ontsmettingsmiddel, plastic handschoenen, mondmaskers, handgel,…). Bekijk ook deze link in verband met tips over ontsmetten.