Het Zweedse polsstokfenomeen Armand ‘Mondo’ Duplantis heeft voor eigen volk in het Zweedse Uppsala zijn beste wereldjaarprestatie met één centimeter aangescherpt. Duplantis legde een foutloos parcours af tot en met 6m04. De lat ging vervolgens naar een wereldrecordhoogte van 6m19, maar de Zweed ging drie keer in de fout. Ben Broeders kon opnieuw niet overtuigen en moest vrede nemen met 5m55. De WK-limiet bedraagt 5m81.

Armand ‘Mondo’ Duplantis blijft door het nieuwe atletiekjaar razen. Ook in zijn derde competitie van het indoorseizoen wipte de Zweed over de magische grens van zes meter. Voor het eerst dit seizoen keek Duplantis in de ogen van Chris Nilsen, die afgelopen zaterdag in Tourcoing goed was voor een indrukwekkend Amerikaans record van 6m02.

Het mogelijke duel deerde Duplantis niet, mogelijk omdat de Zweed voor eigen volk in Uppsala sprong. Welgeteld vijf opeenvolgende gelukte sprongen had de wereldrecordhouder nodig om de zege op zijn naam te schrijven. Ook op 6m04 had hij overschot zat, wat het beste deed verhopen met het oog op een aanval van zijn eigen WR. In tegenstelling tot op de ISTAF Indoor in Berlijn van afgelopen vrijdag kwam hij nu niet zo dicht in de buurt van 6m19. Het parcours van Duplantis op drie wedstrijden is hoe dan ook indrukwekkend. Hij begon aan zijn seizoen met 6m02 en deed sindsdien telkens één centimeter bij die hoogte. Nilsen en landgenoot KC Lightfoot vervolledigden het podium met 5m92.

Onze landgenoot Ben Broeders hoopte vertrouwen te tanken in de achtertuin van zijn Zweeds maatje. De Belgische recordhouder raakte niet verder dan 5m55 en heeft dus werk aan de winkel indien hij zich de komende weken wil plaatsen voor het WK in zaal. Daarvoor wordt 5m81 gevraagd.

https://twitter.com/EuroAthletics/status/1491491255146192899