Gisteren stond in het Eugene, Oregon de ‘Prefontaine Classic’ en tevens enige Amerikaanse Diamond League van 2021 op de planning. Elaine Thompson-Herah schoot in het WK-stadion van volgend jaar de hoofdvogel af door naar 10″54 te knallen op de 100m. De Jamaicaanse nadert zo tot op vijf honderdsten van het WR. Athing Mu en Courtney Frerichs waren respectievelijk op de 800m en 3.000m steeple goed voor Amerikaanse records. Nafi Thiam moest in extremis passen voor een weinig hoogstaande hoogspringcompetitie door nekklachten. 

De Diamond League trok zich na een olympische pauze gisteren opnieuw op gang in Eugene, de stad waar volgende zomer het WK in openlucht plaatsvindt. Een groot aantal olympische medaillewinnaars liet zich gelden in de fabelachtige atletiektempel. De prestatie van de dag kwam zonder twijfel op naam van de Jamaicaanse Elaine Thompson-Herah te staan. De sprintkoningin van Tokio knalde naar een stratosferische 10″54, amper vijf honderdsten boven het WR van Florence Griffith-Joyner. Het podium in Eugene kleurde net zoals in Tokio volledig Jamaicaans met Shelly-Ann Fraser-Pryce en Shericka Jackson op de plaatsen twee en drie in respectievelijk 10″73 en 10″76. Maar liefst zeven dames doken onder 11 seconden. Thompson-Herah verkeert duidelijk nog in bloedvorm en doet op de Allianz Memorial Van Damme een gooi naar het WR op de 200m, dat eveneens op naam van Griffith-Joyner staat.

Ook de 100m bij de mannen was hoogstaand, helaas blies in tegenstelling tot bij de vrouwen de wind te veel in het voordeel met +2,9m/s. Andre De Grasse knalde wel naar een knappe 9″74 om Fred Kerley en Ronnie Baker voor te blijven. De volledige top acht bleef onder 10 seconden, iets wat ongeacht een ongeldige meewind nooit eerder voorviel. Noah Lyles revancheerde zich op de 200m voor de gemiste olympische titel in Tokio. Lyles stoomde naar een beste wereldjaarprestatie van 19″52. Athing Mu onderstreepte haar suprematie op de 800m bij de vrouwen door alles en iedereen te overklassen. De olympische kampioene scherpte haar eigen Amerikaans record op de dubbele baanronde aan met 1’55″04. Ook op de 3.000m steeple bij de vrouwen sneuvelde een Amerikaans record. Courtney Frerichs dook namelijk als eerste Amerikaanse ooit onder negen minuten met 8’57″77. Die topchrono volstond niet voor de zege, aangezien Norah Jeruto een beste wereldjaarprestatie noteerde van 8’53″65.

Ryan Crouser scherpte het Diamond League-record aan in het kogelstoten. Crouser was voor de vierde keer dit seizoen goed voor een worp voorbij 23m15. De tweevoudige Amerikaanse kampioen én wereldrecordhouder is nu goed voor zes van de tien beste worpen aller tijden. In de ‘Bowerman Mile’ mocht Jakob Ingebrigtsen het zegegebaar maken. Het Noorse wonderkind knalde naar een Diamond League-record, Noors record én een beste wereldjaarprestatie van 3’47″24 én dat ondanks verre van ideaal haaswerk. Ingebrigtsen wil op de Allianz Memorial Van Damme onder 3’30 duiken op de 1500m. Op de 1500m bij de vrouwen liep olympisch kampioene Faith Kipyegon naar de zege in 3’53″23. Sifan Hassan was duidelijk wat overmoedig om slechts drie weken na drie medailles in Tokio het WR op de 5.000m aan te vallen. De Nederlandse won deze 5.000m wel duidelijk in 14’27″89, maar bleef ruim 20 seconden boven het WR. Joshua Cheptegei won een prestigesprintje in de ongewone 2 mijl. De Oegandese olympische kampioen op de 5.000m klokte af na 8’09″55, op de voet gevolgd door Selemon Barega en Paul Chelimo.

Nafi Thiam kwam normaliter in actie tijdens het hoogspringen, maar moest op de valreep passen voor die wedstrijd. De olympische kampioene op de zevenkamp kreeg vrijdag af te rekenen met een pijnlijke nek en ondervond tijdens haar opwarming te veel last. Thiam is ook één van de grote namen die op 3 september voor eigen publiek haar atletiekzomer afsluit tijdens de Memorial Van Damme. De zege in het hoogspringen ging naar Iryna Gerashchenko met een sprong over 1m98. De Oekraïense moest in een ‘jump-off’ wel afrekenen met de Amerikaanse Vashti Cunningham die een gelijkaardig parcours aflegde tot en met 1m98.