Het Hayward Field-stadion beefde afgelopen nacht. De eerste dag van de Diamond League-finale in Eugene was dan ook van uitzonderlijk kaliber, met onder andere een Europees record voor Jakob Ingebrigtsen en vier beste wereldjaarprestaties. Thomas Carmoy kon helaas geen toegevoegde waarde bieden, aangezien hij de hoogspringlat niet hoger wist te nemen dan 2m20.

Als er nog een wrange nasmaak aanwezig was na zijn verloren wereldtitel op de 1500m, dan zal dat nu zijn doorgespoeld. Slechts een week na het wereldrecord van Jakob Ingebrigtsen op de 2.000m, dat hij vestigde tijdens de Allianz Memorial Van Damme, heeft de Noor een nieuw record gevestigd. Dit keer op de mijl. Ingebrigtsen kwam na een zinderende 3’43″73 als winnaar uit de strijd na een stevige clash met Yared Nuguse. Het wereldrecord van Hicham El Guerrouj (3’43″13) bleef nog net overeind, maar het Europees record werd vermorzeld. De Noorse koning op spikes liep bijna drie seconden sneller binnen dan Steve Cram in destijds 1985. In het spoor van Ingebrigtsen liep ook Nuguse naar een area record. De 18-jarige Niels Laros liet opnieuw van zich horen door ruim onder de 3’50 te duiken en het Europees juniorenrecord af te snoepen van de kersverse Europese recordhouder bij de senioren.

Op de 400m horden was het opnieuw Noorwegen en de Verenigde Staten op de eerste en tweede plaats, maar deze keer in omgekeerde volgorde. Karsten Warholm leek op weg naar de Diamond League-trofee, maar bronzen WK-medaillist Rai Benjamin schudde in het slot nog een straffe remonte uit zijn benen. Benjamin won met 46″39, zijn op één na snelste tijd ooit en een nieuw Diamond League record, ten opzichte van Warholms 46″53. Het is al de tweede wedstrijd op een rij waar Warholm naar plaats twee wordt verwezen.

Foto: Jeroen De Meyer

Ook de 3.000m steeple, het hinkstapspringen en het kogelstoten leverden nieuwe beste wereldjaarprestaties op. Yavi Winfred Mutile won het steepleduel met Beatrice Chepkoech in een ronduit straffe chrono. Winfred Mutile liep met 8’50″66 de tweede tijd ooit. In het hinkstapspringen had Yulimar Rojas amper twee geldige pogingen nodig om de Diamond League én de verste sprong van dit jaar op haar naam te schrijven. De rijzige atlete overvleugelde de tegenstand met 15m35. Chase Ealey was eveneens een klasse apart in haar discipline. De tweevoudige wereldkampioene stootte de kogel als enige ruim voorbij de 20m. Met 20m61 strandde ze eerst op twee centimeter van het Amerikaans record. Nadien haalde ze opnieuw uit. Dankzij 20m76 schreef ze het record alsnog op haar naam.

Foto: Erik van Leeuwen

Op de 100m bij de mannen evenaarde Christian Coleman de snelste tijd van dit jaar. Coleman eindigde op het WK nog vijfde, maar klopte vannacht wel de nummer één en drie. Shericka Jackson stak de vuurlont aan op het kortste sprintnummer bij de vrouwen. Hoewel haar specialiteit, de 200m, nog moet komen, gaf ze iedereen het nakijken in 10″70. Faith Kipyegon heeft de kroon op het werk gezet door de trofee op de 1500m te grijpen in alweer een toptijd van 3’50″72. De meest succesvolle atlete van dit seizoen zette de tegenstand op minstens drie seconden en sluit het pisteseizoen ongeslagen af.

De enige Belg die vannacht in actie kwam, was Thomas Carmoy. Slechts zes atleten kwamen in actie in het hoogspringen en onze landgenoot kwam niet verder dan een gedeelde vijfde plaats. Carmoy liet al vroeg in de wedstrijd foutpogingen optekenen en werd na drie missers op 2m25 uit de wedstrijd gezet. Sanghyeok Woo sprong maar liefst vijftien centimeter hoger voor de winst. In het polsstokspringen wilde Katie Moon dit keer niet de titel delen. Ze begon samen met Tina Sutej aan een jump-off en haalde haar gram met 4m86. Wereldkampioene Haruka Kitaguchi hield het bij een bescheiden 63m78 in het speerwerpen. Meer was er ook niet nodig om te winnen. Bij haar mannelijke collega’s wierp Jakub Vadljech zijn speer naar 84m24 en winst. Tenslotte werd nog het hinkstapspringen en de 400m bij de mannen betwist. Andy Diaz Hernandez was heer en meester in de zandbak met 17m43. Kirani James mocht na 44″30 de handen in de lucht steken.

Foto: Jeroen De Meyer

Vannacht valt het doek definitief over het Diamond League-seizoen van 2023. Dan worden de resterende finales afgewerkt en krijgen we onder meer Ben Broeders te zien in het polsstokspringen.