Komend weekend volgt de grote apotheose van het Diamond League-seizoen van 2023. Thomas Carmoy, Ben Broeders en Cynthia Bolingo sprokkelden doorheen het jaar genoeg punten en worden aan de andere kant van de plas verwacht. Daarna verschuift de focus naar de weg, want op 1 oktober verschijnt Simon Debognies aan de start van het World Athletics Road Running Championship in het Letse Riga. Hij neemt er de halve marathon voor zijn rekening.

Al dertien Diamond League-meetings passeerden dit jaar de revue. Op de meest prestigieuze van allemaal is het wachten tot dit weekend. Op zaterdag 16 en zondag 17 september wordt in het Amerikaanse Eugene, in hetzelfde Hayward Field stadion als waar vorig jaar het WK werd afgewerkt, de finale betwist.

Tussen alle kleppers op de startlijst vinden we ook drie landgenoten terug. Thomas Carmoy heeft zijn selectie vooral te danken aan zijn tweede plaats in Stockholm en derde plaats in Londen. Hij kijkt er onder meer vice-wereldkampioen JuVaughn Harrison in de ogen.

In het polsstokspringen sprokkelde Ben Broeders vooral in het begin van het seizoen punten. Hij komt in een waanzinnig sterk deelnemersveld terecht waarbij slechts twee atleten, waaronder Broeders, de zes meter nog niet rondden.

Foto: Jolien De Bock

Dankzij haar thuisoverwinning in Brussel mag ook Cynthia Bolingo strijden om de diamanten trofee. Bolingo haar kansen op de 400m staan echter op losse schroeven. De nummer vijf van het WK kan voorlopig geen geldig visum voorleggen en heeft een spoedprocedure opgestart om dit in orde te brengen.

Simon Debognies kiest voor halve marathon in Riga ter voorbereiding op Valencia

Drie jaar na het World Athletics Road Running Championship in het Poolse Gdynia vindt het eerste weekend van oktober een nieuwe editie plaats. In Gdynia hielden Koen Naert en Nina Lauwaert de Belgische eer nog hoog. In de Letse hoofdstad telt de Belgische delegatie slechts één deelnemer: Simon Debognies.

Om een startbewijs af te dwingen moest Debognies in de top 48 staan op de halve marathon, waarbij ook resultaten op de 15 km, 10 mijl en 20 km in rekening werden gebracht. Geen enkel probleem voor de OEH-atleet die in maart dit jaar al 61’52 liep op de halve marathon.

Debognies, momenteel in voorbereiding op de marathon van Valencia, trekt met de 30e tijd van alle deelnemers naar Riga. Zijn wedstrijd gaat door op zondag 1 oktober.

Foto: Jolien De Bock