De Prefontaine Classic in Eugene verhuisde dit jaar tijdelijk naar Stanford, aangezien er in Eugene gewerkt wordt aan het WK-stadion van 2021. Het schrikte de atleten niet af, aangezien Sifan Hassan, Rai Benjamin, Darlan Romani en Christian Coleman voor het nodige vuurwerk zorgden. Ook Caster Semenya kwam in actie en mocht opnieuw genieten van haar geliefkoosde 800m.

Rai Benjamin zou normaal gezien in Stanford oog in oog komen te staan met Abderrahman Samba. De Qatarees ondervindt echter nog te veel last van een heupblessure, waardoor Kyron McMaster de uitdager van dienst werd. Tot halfweg kon McMaster gelijke tred houden met Benjamin, tot de 21-jarige Amerikaan zijn turbo activeerde en van alles en iedereen weg snelde. Een knaltijd van 47″16 verscheen op de klok, 11 honderdsten beter dan de beste wereldjaarprestatie van Samba en de tweede chrono ooit voor Benjamin (PR: 47″02).

Hassan en Klosterhalfen voeren show op

De 3.000m bij de vrouwen was op papier al een wedstrijd een wedstrijd om duimen en vingers bij af te likken. Hellen Obiri viel echter letterlijk weg voorin, waardoor het een tweestrijd leek te gaan worden tussen Genzebe Dibaba en Sifan Hassan. De Ethiopische Letesenbet Gidey en de Duitse Konstanze Klosterhalfen mengden zich ook in de debatten. Hassan zou in de slotfase de bovenhand nemen, maar zou het uiteindelijk knap lastig krijgen tegen Klosterhalfen,  haar kersverse teamgenote bij het Nike Oregon Project. Beide dames doken onder het Europees record van Gabriela Szabó, die in 2002 tot 8’21″42 kwam. Hassan noteerde met 8’18″49 naast het ER ook een meetingrecord, beste wereldjaarprestatie én uiteraard een Nederlands record. Klosterhalfen kon tevreden zijn, aangezien haar 8’20″07 goed was voor een Duits record. Gidey en Dibaba moesten vrede nemen met de plaatsen drie en vier in respectievelijk 8’20″27 en 8’21″29. Voor de mannen was er een wedstrijd over twee mijl voorzien. Daarin haalde Joshua Cheptegei het van Paul Chelimo, die een geweldige slotronde liep en Selemon Barega in een beste wereldjaaprestatie van 8’07″54.

Chepkoech neemt revanche voor Oslo

Beatrice Chepkoech – Foto: Peter Wagemans

De wereldrecordhoudster op de 3.000m steeple, de Keniaanse Beatrice Chepkoech, leed midden juni een zeldzame nederlaag op de Bislett Games in Oslo. Chepkoech had dus wat goed te maken en liet zich in Stanford meteen gelden. Na het wegvallen van de eerste haas koos de Keniaanse het hazenpad. De 27-jarige atlete zou stelselmatig haar voorsprong uitbouwen en finishen in een pittige beste wereldjaarprestatie en meetingrecord van 8’55″58. Emma Coburn kon op de steun van het Amerikaanse publiek rekenen. Ondanks een val iets na halfweg handhaafde Coburn zich voorin en zou ze in de slotronde afrekenen met de Oost-Afrikaanse atletes in de strijd om de tweede plaats. Haar 9’04″90 mocht er absoluut wezen gezien die valpartij.

Duplantis dient Kendricks zeldzame nederlaag toe

Het polsstokspringen bij de mannen leek af te stevenen op een duel tussen de Amerikanen Sam Kendricks en Christopher Nilsen en de Europeanen Armand ‘Mondo’ Duplantis en Piotr Lisek. Nilsen, die Duplantis nog overvleugelde op de NCAA-kampioenschappen, moest samen met Lisek genoegen nemen met 5m71. Kendricks en Duplantis gingen nog een aardig stukje hoger. Die laatste gokte door 5m88 over te slaan, aangezien Kendricks die hoogte in zijn eerste poging behaalde. De Europese kampioen ging echter over 5m93. Daarop had Kendricks geen antwoord meer. Het was pas de tweede keer dit seizoen dat de Amerikaan niet kon winnen én dat op acht wedstrijden. Voor Duplantis was het de eerste overwinning als prof in de kleuren van Puma.

Romani met Diamond League-record

Darlan Romani – Foto: Fernando Frazão

In het kogelstoten werd het uitkijken naar het stevige kwartet, bestaande uit Ryan CrouserDarlan RomaniTomas Walsh en Michal Haratyk. Walsh en Haratyk presteerden degelijk, maar wisten niet voorbij 22m te geraken. Die klus klaarden Crouser en Romani wel. Crouser leek met zijn 22m17 zegezeker, tot de Braziliaan een onwaarschijnlijke 22m61 uit zijn hoed toverde, één centimeter beter dan het Diamond League-record van Walsh en acht centimeter beter dan het meetingrecord van Crouser. Gelukkig kan Crouser zich optrekken aan het feit dat hij met 22m74 voorlopig nog de beste kogelstoter van het jaar is.

Semenya overtuigt bij terugkeer

Caster Semenya kreeg net voor de Diamond League van Rabat opnieuw groen licht om deel te nemen aan 800m-wedstrijden. De Zuid-Afrikaanse kon toen echter niet meer de oversteek maken naar Marokko, waardoor Stanford haar terugkeer werd naar haar geliefde dubbele baanronde. Semenya zou als enige aanstalten maken om de haas Chrishuna Williams te volgen. In haar gekende stijl maakte ze het verschil nog groter in de laatste 200m. Met een meetingrecord van 1’55″70 bleef ze een sterk vijftal ruim voor. Maar liefst zes dames doken onder de 2 minuten. De Amerikaanse Ajee Wilson volgde als tweede in 1’58″36 en kreeg achteraf de vraag of ze het fair vond dat ze tegen Semenya moest lopen. Wilson antwoordde kordaat: “ja, ik vind dat ze tegen ons mag lopen”. Al lijkt de zaak nog verre van opgelost.

Okagbare verrast Thompson en Asher-Smith

De 200m bij de vrouwen zou de eerste clash van het jaar worden tussen Elaine Thompson en Dina Asher-Smith. Thompson stoomde vorig weekend nog naar 22″00 op de Jamaicaanse trials, terwijl Asher-Smith nog niet geklopt werd op een 200m in 2019. Beide atletes zouden echter de twee honden blijken die om een been vochten, aangezien de derde ermee ging lopen, in dit geval de Nigeriaanse Blessing Okagbare. Okagbare knalde naar 22″05 en hield Thompson en Asher-Smith, respectievelijk goed voor 22″21 en 22″42, achter zich. Wereldkampioene Dafne Schippers finishte pas als zesde in 22″62.

Coleman scherpt beste wereldjaaprestatie aan, Gatlin terug in vorm

Christian Coleman – Foto: Golazo

Christian Coleman komt stilaan op dreef. De Amerikaanse spurtbom was al in het bezit van de beste wereldjaarprestatie met 9″85. In Stanford stoomde de wereldrecordhouder op de 60m naar 9″81, ondanks een misstapje bij de start. Opvallender was echter de 9″87 van oud-strijder Justin GatlinDe wereldkampioen op de 100m kon in 2019 nog niet onder tien seconden duiken en deed dat plots in stijl. Gatlin is ondertussen goed voor 37 lentes. De Brit Zharnel Hughes vervolledigde de top drie met 9″97.

Lasitskene wint stevige hoospringcompetitie

Dat Mariya Lasitskene het hoogspringen naar haar hand zou zetten met 2m04, verbaasde weinigen. Dat de atlete het gezelschap zou hebben van twee atletes tot 2m02 had ze op voorhand zelf niet verwacht. De Amerikaanse Vashti Cunningham en de Oekraïense Yaroslava Mahuchikh gingen voor het eerste in hun carrière over 2m00. Die laatste was eerder dit jaar al goed voor de winst in Doha én dat als 18-jarige.

Ingebrigtsens komen nipt tekort tegen Afrikaans geweld

Filip Ingebrigtsen – Foto: Jeroen De Meyer

De Prefontaine Classic sloot zoals gewoonlijk af met de Bowerman Mile, een ode aan de trainer van de veel te vroeg overleden Steve Prefontaine. In die mijl kwamen naast heel wat sterke Afrikanen ook olympisch kampioen Matthew Centrowitz en de broers Jakob en Filip Ingebrigtsen aan de start. Iets na halfweg leek een kanontijd onmogelijk. De Ingebrigtsens mengden zich in de debatten, maar zouden het knap lastig krijgen tegen Timothy Cheruiyot en Ayanleh Souleiman, die met 3’47″32 nog altijd recordhouder is in de Diamond League. Het Afrikaanse duo zou de broers maar nipt kunnen afhouden. Cheruiyot was goed voor 3’50″49. Souleiman hield met respectievelijk zes en acht honderdsten Filip en Jakob af in 3’51″22. Craig Engels won de onderlinge strijd van de Amerikanen nipt tegen Centrowitz, zijn ex-teamgenoot bij het Nike Oregon Project, in 3’51″60. De olympische kampioen kon echter wel tevreden zijn, aangezien het zijn eerste wedstrijd was sinds november.

De volledige uitslag kan u hier raadplegen.

Will Claye wordt derde aller tijden in Long Beach

Zaterdag kwam de Amerikaan Will Claye aan de start van het verspringen en het hinkstapspringen op de Jim Bush Track and Field meeting in Long Beach, Californië. De 28-jarige atleet zorgde voor een onwaarschijnlijke dubbel door eerst het verspringen naar zijn hand te zetten met een stevige 8m21. In het hinkstapspringen deed de Amerikaan zowaar nog beter door 18m14 te noteren, waardoor hij de derde aller tijden wordt op die discipline. Alleen Jonathan Edwards (18m29) en Christian Taylor (18m21) deden in het verleden beter.