Naast het Leuvense Polsstokgala en de Diamond League in Eugene stond er gisteren ook een Flanders Cup op de planning. In Merksem lieten vooral de Antwerpenaren zich gelden. Christian Iguacel dook voor het eerst onder 46 seconden op de 400m, waardoor in totaal zes Belgen dit jaar al onder die grens bleven. Rani Baillievier bewees voor eigen club dat haar overwinning één week eerder in Huizingen geen toevalstreffer was. In de Zwitserse hoofdstad Bern kwamen Stijn Baeten en Julien Watrin in actie.

Atletiekfans konden zich gisteren in de handen wrijven met diverse wedstrijden in binnen-en buitenland. In eigen land was het naast het Leuvense Polsstokgala, waar Ben Broeders het mooie weer maakte, ook uitkijken naar de Flanders Cup van Merksem. Christian Iguacel maakte van de gelegenheid gebruik om zijn PR op 400m met een halve te seconde te verpulveren tot 45″93. De ontlading was terecht bij de man van LYRA, die de afgelopen weken al aangaf dat een eerste duik onder 46 seconden tot de mogelijkheden behoorde. De Belgische kampioen van 2020 is overigens al de zesde Belg op de 400m die in 2021 onder die grens blijft. Het woord hoogconjunctuur mag zeker in de mond genomen worden.

Op de 800m bij de vrouwen snelde Rani Baillievier voor eigen club OLSE naar de zege. De seizoensrevelatie op de dubbele baanronde bewees dat haar snelle chrono van zeven dagen eerder in Huizingen geen one-hit wonder was. Baillievier zette met 2’03″46 haar tweede chrono ooit neer en wordt een interessante naam om de komende jaren te volgen. Belgisch kampioene Camille Muls komt stilaan onder stoom en noteerde 2’04″70. Bij de mannen ging het hard, want de Marokkaan Moad Zahafi snelde naar een stevige 1’45″11. Tibo De Smet kon niet aanklampen bij Zahafi, maar de atleet van RCG zette wel een klein PR neer met 1’47″60.

Rani Rosius kwam voor het eerst sinds het EK voor beloften in actie. Na een aantal stevige trainingsweken leek het de vice-Europese kampioene bij de beloften op de 100m nog aan frisheid te ontbreken. De atlete van AVT klokte op de 100m af na 11″63. Op de dubbele afstand was ze goed voor een chrono van 23″82. Philip Milanov sloeg in Merksem een dubbelslag door het laken naar zich toe te trekken met de discus én kogel. In het discuswerpen kon de Belgische recordhouder overtuigen met 63m43. Met de kogel was hij goed voor 17m58. Timothy Herman zette een sterke 77m70 neer in het speerwerpen. In Namen opteerde olympiër Eliott Crestan voor een eerder ongewone 600m. Met 1’15″90 mag Crestan zich de tweede Belg aller tijden noemen in openlucht. Alleen Joerie Jansen ging ooit sneller op die afstand.

Watrin en Baeten blijven op hun honger zitten in Bern

In het Zwitserse Bern kwamen twee Belgen in actie tijdens de Citius Meeting. Julien Watrin kon zijn PR op de 400m van één week eerder niet bevestigen. De reserve bij de Belgian Tornados op de Spelen in Tokio bleef op zijn honger zitten met 46″16. Onze noorderbuur Liemarvin Bonevacia ging in die wedstrijd met alle aandacht lopen. Bonevacia scherpte zijn eigen Nederlands record aan tot 44″48 en krijgt de komende weken nog een aantal mooie kansen om een aanval op het Europees record te doen dat 44″33 bedraagt.In de 1500m hoopte Stijn Baeten onder 3’37 te duiken. De Tsjech Filip Sasinek wist dat als enige klaar te spelen met 3’36″43. Baeten moest vrede nemen met de zevende stek in een niet onaardige 3’38″08.

Stijn Baeten op het EK in Torun – Foto: Runners’ lab Athletics Team