Tijdens de Allianz Memorial Van Damme bleef een nieuw wereldrecord van 6m23 net uit voor Mondo Duplantis. Tijdens de Diamond League-finale in Eugene was het wel prijs voor de vliegende Zweed. Op de piste waar hij vorig jaar het wereldrecord in het polsstokspringen naar 6m21 bracht, wipte hij vandaag nog twee centimeter hoger. Daarmee doet hij ook beter dan de 6m22 die hij afgelopen winter neerzette in zaal.

Het hing in de lucht. Mondo Duplantis liet de laatste wedstrijden al zien dat hij een hoogte van 6m23 in de benen heeft. Tijdens de Diamond League-finale in Eugene kwam het wereldrecord er al bij de eerste poging uit. Duplantis liet de lat wel stevig bibberen bij zijn sprong op deze hoogte, maar hij bracht de lat niet meer naar beneden. De atleet was meteen in extase en sprong zijn tegenstanders en familie in de armen.

Het is al de zevende keer in zijn carrière dat Duplantis een wereldrecord neerzet. “Ik hoop dat ik in de toekomst hoger kan blijven gaan”, reageerde de wereldrecordhouder achteraf. “Al wil ik daar nu nog niet te veel mee bezig zijn. Ik wil vooral van dit moment blijven genieten. Het is de tweede keer dat ik in dit stadion een nieuw wereldrecord neerzet. Ik spring hier blijkbaar altijd heel goed. De piste is heel snel en het publiek is fantastisch. Alles was aanwezig om het hier goed te doen.”