Net als Thomas Carmoy en Ben Broeders was Cynthia Bolingo geselecteerd om deel te nemen aan de Diamond League-finale in Eugene. Na een eerste visumweigering werd een spoedprocedure opgestart, maar ook die bracht geen soelaas. Bolingo mag niet afreizen en kan dus niet meestrijden om de Diamond League-trofee en het bijbehorende prijzengeld.

Cynthia Bolingo stormde op het WK naar een finaleplaats op de 400m met een eerste duik onder de vijftig secondengrens. Die topvorm nam ze mee naar de Memorial Van Damme waar ze het thuispubliek in extase bracht door de Diamond League-race te winnen. Het leverde haar kostbare kwalificatiepunten op voor de Diamond League-finale in Eugene van aankomend weekend. Na een lang en zwaar seizoen wilde de Belgian Cheetah daar nog één keer schitteren. Met haar startrecht op zak dook plots echter een nieuw obstakel op: Bolingo’s visum- en ESTA-aanvraag werd afgewezen. Ook de daaropvolgende spoedprocedure kende geen gunstige uitkomst. Over de redenen voor de weigering is niets bekend.

Zonder tijdelijk verblijfsrecht in de VS kan Bolingo het land niet in en wordt haar de kans ontnomen om het dit seizoen nog een laatste keer op te nemen tegen de allerbesten over één baanronde. Op haar sociale mediakanalen reageert ze verslagen: “Eerlijk gezegd: mijn hart is gebroken. Ik weet niet hoe ik uit kan leggen wat ik voel. Ik blijf geloven dat alles om een reden gebeurt en dat dit een deel van mijn proces is. Dit is heel moeilijk om te accepteren want alles ligt buiten mijn controle, maar pijn blijft nooit duren.”