Terwijl de eerste dag van de Diamond League-finale in Eugene al schitterend was, overtrof dag 2 alle verwachtingen met maar liefst twee wereldrecords, een Europees record en beste wereldjaarprestaties. De wereldrecords kwamen van de hand van Mondo Duplantis en Gudaf Tsegay. Een dag na zijn Europees record op de mijl, liep Jakob Ingebrigtsen de Europese toptijd op de 3.000m aan flarden. Ben Broeders kon helaas niet voor een mooie seizoensafsluiter zorgen. Hij strandde in het polsstokspringen op 5m52.

Het doek is gevallen over het Diamond League-seizoen van 2023. Dat gebeurde weliswaar pas na een hele spektakelshow. In het Amerikaanse Eugene knoopten de atleten namelijk de topprestaties aan elkaar. De grootste verrassing kwam er misschien wel in de 5.000m. Daar stoof Gudaf Tsegay naar een verplettering van het wereldrecord. Tsegay heeft meteen ook duidelijk gemaakt dat een duik onder de 14 minuten lang niet meer onmogelijk is voor een vrouw. Lees er hier alles over.

Een tweede wereldrecord liet niet lang op zich wachten, want Mondo Duplantis nam plaats op de aanloopbaan van het polsstokspringen. De 23-jarige atletiekster liet de lat op 6m23 stevig bibberen bij zijn eerste poging. De horizontale barrière bleef tot groot enthousiasme bij Duplantis alsnog liggen. Alles over dit nieuw wereldrecord kan u hier terugvinden. Bij Ben Broeders ging het een pak minder hoog. De nummer zeven van het WK geraakte na een geslaagde poging over 5m52 niet meer over 5m72.

Foto: Jeroen De Meyer

Voor de tweede dag op rij verbeterde Jakob Ingebrigtsen het Europese record. Ditmaal ging het over zijn eigen Europese record op de 3.000m. Ingebrigtsen nipte nog een kleine halve seconde van zijn vorige knaltijd en verstevigde met 7’23″63 zijn derde plaats op de aller tijden ranglijst. Yomif Kejelcha zocht een zitje in de sneltrein die de Noor bestuurde en werd eveneens beloond met een absolute toptijd. Hij strandde op één honderdste van de Europese recordhouder en wordt vierde aller tijden. Het wereldrecord is sinds 1996 nog steeds in handen van Daniel Komen met 7’20″67.

Yaroslava Mahuchikh en Nicola Olyslagers zorgden voor de beste hoogspringcompetitie van dit seizoen door allebei over 2m03 te wippen, de hoogste sprong van dit jaar. Ondanks het Oceanisch record voor Olyslagers was het wel Mahuchikh die met de grootste buit ging lopen. De Oekraïense liet tijdens haar concours namelijk minder foutpogingen optekenen en ontving de trofee en bijhorend prijzengeld.

Foto: Jeroen De Meyer

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen ging het razendsnel op de 800m. Athing Mu, die dit jaar nog geen enkele Diamond League afwerkte maar wel startrecht kreeg in Eugene, trok het laken naar zich toe in een verbluffende chrono. De Amerikaanse knalde naar een nieuw nationaal record van 1’54″97. Het is voor het eerst sinds Caster Semenya in 2019 dat een vrouw nog eens onder de 1’55 duikt. Keely Hodgkinson en Natoya Goule-Toppin deden ook beter dan ooit door op minder dan een seconde te finishen van Mu. Emmanuel Wanyonyi hield nog nipt wereldkampioen Marco Arop af in zijn zegetoer richting 1’42″80, een beste wereldjaarprestatie. Hansle Parchement overwon zijn tien horden eveneens in de snelste tijd van het jaar. Met 12″93 was hij voor de tweede keer op rij Grant Holloway te snel af. Tobi Amusan haalde het bij de vrouwen in 12″33.

Foto: Jeroen De Meyer

Voor het derde jaar op rij mocht Femke Bol de Diamond League-trofee in ontvangst nemen op de 400m horden. Het Nederlandse supertalent knalde naar 51″98 en blijft dit jaar daarmee ongeslagen op haar favoriete nummer. Met een nieuwe duik onder de 52″ zette ze de tegenstand zelfs op anderhalve seconde. Op de 200m heeft Shericka Jackson haar het wereldrecord niet eigen kunnen maken. De tweede snelste atlete ooit op deze afstand liet met 21″58 wel wederom een toptijd noteren. Andre De Grasse was de verrassende Diamond League-winnaar bij de mannen. De Canadees sprintte naar 19″76. Op de volledige baanronde haalde Marileidy Paulino het zoals verwacht. Zij dook met 49″58 als enige onder de 50″. Natalia Kaczmarek en Lieke Klaver hielden in afwezigheid van Cynthia Bolingo, die geen visum te pakken kreeg, de Europese eer hoog op plaats twee en drie.

Foto: Jeroen De Meyer

In het discuswerpen gaf Matthew Denny de topfavorieten het nakijken door zijn werpschijf naar 68m43 te werpen. Kristjan Ceh en Daniel Stahl hadden geen antwoord klaar. Valarie Allman maakte haar verloren wereldtitel goed door hier wel bovenaan het uitslagenblad te eindigen. Ze hield haar landgenote en wereldkampioene Laulauga Tausaga af met 68m66. Ivana Vuleta en Ese Brume lieten allebei exact 6m85 noteren in de zandbak. Vuleta kon echter ook 6m77 naar voor schuiven waardoor zij de winst achter haar naam kreeg. Simon Ehammer haalde het in afwezigheid van Miltiadis Tentoglou bij de mannen. De tienkamper sprong naar 8m22. In het kogelstoten haalde Joe Kovacs het voor het eerst dit jaar van Ryan Crouser. Het verschil tussen de twee bedroeg amper twee centimeter, maar Kovacs was met 22m93 de betere.