Eugene was zaterdag het decors van de vijfde Diamond League van het seizoen. Hoogtepunten van de Prefontaine Classic waren het wereldrecord 10.000m van Beatrice Chebet en het rechtstreekse duel op de mijl tussen Josh Kerr en Jakob Ingebrigtsen, wederom gewonnen door de Schotse wereldkampioen 1500m.

Alle ogen waren zaterdag gericht op de strijd tussen rivalen Josh Kerr en Jakob Ingebrigtsen, de nummers 1 en 2 van de veelbesproken WK finale over 1500m.

Voor wie het niet meer helemaal scherp op het netvlies staat: Kerr zorgde vorig jaar in Boedapest voor een sensatie door olympisch kampioen Ingebrigtsen in de finale te kloppen. De Noor verklaarde na afloop niet fit te zijn geweest en noemde Kerr “just the next guy”. De Schotse winnaar verweet Ingebrigtsen daarop gebrek aan respect. Een vete was geboren. Afgelopen najaar gooide Kerr olie op het vuur door te stellen dat Ingebrigtsen een te groot ego heeft en zich met jaknikkers heeft omringd waardoor hij niet weet waar zijn zwaktes liggen. Toen Kerr afgelopen winter het indoor wereldrecord op de 2 mijl verbeterde, reageerde Ingebrigtsen op de Noorse tv dat hij zelfs geblinddoekt zou hebben gewonnen.

Hun duel op de Bowerman Mile, de eerste ontmoeting tussen Kerr en Ingebrigtsen sinds het WK, was de afgelopen dagen dan ook de talk of the town in Eugene. Zaterdag was er geen trashtalk meer, maar een wedstrijd over 1609m die de verwachtingen waar maakte.

Na een afwachtende start was het Kerr die op anderhalve ronde van het einde de wedstrijd opende. De Brit nam de kop, op de voet gevolgd door Ingebrigtsen. Bij de bel was duidelijk dat de strijd om de winst tussen de twee kemphanen zou gaan. Nog altijd geschaduwd door zijn grootste concurrent, versnelde Kerr op 200m opnieuw. De Noor, onlangs teruggekeerd van een achillespeesblessure, kon in het spoor blijven van de Brit, maar had niet meer de power om erlangs te gaan.

Kerr finishte in een nieuw nationaal record (3:45″34). Maar belangrijker nog is de manier waarop hij zijn grootste rivaal wist te verslaan, met een aanvallende tactiek. Een nieuwe mentale opsteker, na zijn wereldrecord op de dubbele mijl en de titel op de 3000m bij de WK indoor. Kerr lijkt richting de zomer de te kloppen man op de 1500m.

Josh Kerr – Foto: Jeroen De Meyer

Richardson en Coleman in vorm richting trials

De Bowerman Mile was de hoofdact van de Prefontaine Classic, maar ook het spreekwoordelijke voorprogramma mocht er zijn zaterdag. Bijvoorbeeld de 100m met aan de start Elaine Thompson-Herah en Sha’Carri Richardson.

Tot een direct duel tussen de viervoudig olympisch kampioene en de regerend wereldkampioene kwam het niet. Richardson stelde niet teleur en klokte 10”83, voor Julien Alfred (10”93) en Dina Asher-Smith (10”98).

Thompson-Herah daarentegen was slecht weg en kwam niet in het stuk voor. De Jamaicaanse werd negende en laatste in 11”30. Dat baart zorgen in aanloop naar de Jamaicaanse trials van volgende maand.

Op de 100m bij de mannen snelde Christian Coleman overtuigend naar de winst in 9”95 (+1,2 m/s), zijn snelste tijd van het seizoen. Daarmee laat de wereldkampioen van 2019 zien dat de vorm in aanloop naar de Amerikaanse trials groeiende is.

Dat geldt ook voor Kenneth Bednarek. De Amerikaan won de 200m in 19”89 (+1.2 m/s) voor zijn trainingsmaatje Courtney Lindsey (20”08). Beide mannen weten dat ze volgende maand bij de trials concurrentie krijgen van Noah Lyles, Fred Kerley en ook Coleman.

Kenny Bednarek – Foto: Jeroen De Meyer

World Leads voor Hodgkinson, Chemutai en anderen

Op de 800m maakte Keely Hodgkinson indruk. Met een sterk eindschot troefde ze wereldkampioene Mary Moraa af en stoof de Britse naar 1:55”78, de beste mondiale tijd van het seizoen en haar derde chrono ooit.

Ook op de 3000m steeple bij de vrouwen was er een wereldbesttijd (8:55”09), op naam van Peruth Chemutai. De Oegandese won het duel met Beatrice Chepkoech. De Keniase was tot zaterdag de snelste vrouw van het seizoen, maar zal nu weten dat ze richting de Spelen rekening moet houden met Chemutai.

De 5000m mondde uit in een spannende strijd tussen de Ethiopische vrouwen. Het was Tsigie Gebreselama die de wedstrijd won in een wereldbesttijd van 14:18”78, vlak voor haar landgenote Ejgayehu Taye.

Sifan Hassan, olympisch kampioen op de afstand, moest de eerste groep daarin acht Ethiopische vrouwen vroeg in de wedstrijd laten gaan en bleef vervolgens hangen op zo’n vijftig meter van de leiders. Hassan finishte als zevende op 14:34”38. Het is onduidelijk of dit resultaat invloed zal hebben op haar afstandkeuze bij de Olympische Spelen.

Sifan Hassan – Foto: Jeroen De Meyer

De 400m horden was een prooi voor Gerald Drummond. De atleet uit Costa Rica finishte in 48”57, geen tijd waar de absolute wereldtop van wakker ligt. Bij afwezigheid Rai Benjamin, Alison dos Santos en Karsten Warholm, waren de ogen in Eugene gericht op de Jamaicaan Roshawn Clarke. Maar de nummer 4 van de laatste WK liep een rommelige race en vergooide zijn kansen op winst door de voorlaatste horde te raken en vrijwel tot stilstand te komen.

Een verrassing was er ook op de 100m horden. In een veld met louter wereldtoppers snelde de Française Cyrena Samba Mayela naar de winst in 12”52, een evenaring van haar eigen Frans record. Tobi Amusan ontbrak in Eugene, maar Samba Mayela zal na haar winst – op onder anderen olympisch kampioene Jasmine Camacho Quinn en wereldkampioene Danielle Williams – met vertrouwen naar de EK in Rome kunnen afreizen.

Op de hoge horden bij de mannen zette Grant Holloway een nieuwe seizoenbesttijd op de borden met 13”05. De drievoudig wereldkampioen, die nog altijd wacht op zijn eerste olympische gouden medaille, finishte voor Daniel Roberts (13”13) en Freddie Crittenden (13”16).

Kovac gaat over 23m

Ook in het kogelstoten was er een world lead. Voor eigen publiek kwam Joe Kovac in zijn laatste poging tot 23,13m.

Amerikaanse winst was er ook met de discus en in het polsstokhoogspringen. Valarie Allman (67,36m) bleef de Cubaanse Yaime Perez 11cm voor. Emily Grove won met een sprong over 4,63m.

Eerder op de dag verbeterde Beatrice Chebet in Eugene het wereldrecord op de 10.000m.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in