De Diamond League-finale in Eugene heeft een nieuw hoogtepunt beet dat zelfs hoger reikt dan het Europees record van Jakob Ingebrigtsen van gisteren. Gudaf Tsegay stormde op de 5.000m naar een tijd die nog nooit eerder vertoond werd. De Ethiopische atlete dook met 14’00″21 net niet als eerste vrouw ooit onder de 14 minuten. Ze snoept daarmee het wereldrecord af van Faith Kipyegon.

2023 is het jaar van Faith Kipyegon. De dubbele wereldkampioene vestigde dit seizoen wereldrecords op de 1500m, de mijl en de 5.000m. Dat laatste wereldrecord hield echter maar drie maanden stand. Op dag twee van de Diamond League-finale in Eugene bracht Gudaf Tsegay de snelste tijd ooit op deze afstand weer naar Ethopië. Voor Kipyegon was het namelijk Letensenbet Gidey die helemaal bovenaan in de recordboeken stond.

Tsegay liep zich tot voor vandaag dit jaar nog niet al te vaak in de kijker, afgezien van haar wereldtitel op de 10.000m. Na haar 12,5 ronden door het Hayward Field stadion ligt dat plots helemaal anders. Tsegay kwam met ongeveer een kilometer te gaan aan de leiding tijdens de 5.000m en gaf meteen een snok aan het tempo. Rondjes van 67″ veranderden plots in tussentijden van 65″ en 64″ waardoor het wereldrecord in gevaar verkeerde.

De 26-jarige atlete slaagde uiteindelijk met verve in haar missie. Ze finishte na een onwaarschijnlijke 14’00″21 en pitst daarmee bijna exact een handvol seconden af van de tijd die Kipyegon eerder dit jaar neerzette. Ze flirtte ook met de 14′-grens, een barrière die nog geen enkele vrouw rondde. Ook de nummer twee, Beatrice Chebet zette met 14’05″92 een toptijd neer. Ze strandde op minder dan een seconde van het voormalige wereldrecord.