De nieuwe coronamaatregelen zorgen nog voor veel onduidelijkheid in de sportwereld. Zeker in de atletiek is het voorlopig koffiedik kijken wat de gevolgen zullen zijn, aangezien er binnen de nieuwe maatregelen een onderscheid gemaakt wordt tussen profsport en amateursport. Het merendeel van grote atletiekafspraken in eigen land is geen van beide, waardoor de federaties ervan uitgaan dat quasi elke vorm van competitie verboden is. Voor jeugdatleten tot 18 jaar is er geen sprake van een verbod. 

De grote stijging in het aantal besmettingen met het coronavirus zorgt ervoor dat onze regering opnieuw moet ingrijpen. Een nieuwe reeks maatregelen treft de sportwereld, waardoor wedstrijden de komende weken bijzonder moeilijk worden. Al heerst er vooral nog veel onduidelijkheid. Zo zijn er namelijk wel profs aanwezig in onze sport, maar is er geen sprake van pure profsport. Daardoor wordt het merendeel van de wedstrijden komende maand verboden, op één uitzondering na dan toch.

Voor jeugdatleten tot 18 jaar kunnen wedstrijden in principe op de planning blijven staan. De vraag is echter of organisaties bereid zijn om zich puur op die doelgroep te richten. Belangrijk is ook dat elk kind slechts recht heeft op één begeleider. De Vlaamse Atletiekliga (VAL) hoopt meer duidelijkheid te verschaffen na de publicatie van het ministerieel besluit in verband met de nieuwe maatregelen. Voor de Runners’ lab Speed Run, waar Isaac Kimeli en Robin Hendrix het ER op vijf kilometer wilden aanvallen, van komende zondag komt alle hulp echter te laat. De organisatie kondigde eerder vandaag al aan de wedstrijd te verplaatsen naar 17 januari, één week voor de eerste CrossCup-manche in Hannuit. De organisatie van de CrossCup besloot vorig weekend al om de manches van november naar maart te verplaatsen. Daarnaast hebben enkele grote veldlopen al aangekondigd dat er geen editie in 2020 komt. In eigen land gaat het dan onder meer over die van Deinze en Mechelen. In Nederland moesten de Warandeloop en Sylvestercross in respectievelijk Tilburg en Soest ook al geschrapt worden.

Van zodra de VAL meer info geeft in verband met mogelijke nieuwe richtlijnen voor wedstrijden volgt er uiteraard een update. Het wordt interessant daarnaast om volgen of er komende winter in navolging van de micromeetings van de afgelopen zomer ook plaats is voor dergelijke initiatieven in zaal.