Het uitstel van de CrossCup-manches in Mol en Roeselare naar de maand maart zorgde ervoor dat heel wat atleten het de komende weken zonder wedstrijden moeten stellen. Daar dacht Runners’ lab anders over. Komende zondag organiseert de schoenenspeciaalzaak een snelle vijf kilometer op het racecircuit van Zolder. De inzet: het Europees record van Fransman Jimmy Gressier, die begin dit jaar goed was voor 13’18. Uitdagers van dienst zijn Isaac Kimeli en Robin Hendrix, die ook jacht maken op de beste Belgische prestatie ooit op die afstand. 

Na het bijzonder succesvolle BK tien kilometer op de weg wordt het komende zondag uitkijken naar een speciale vijf kilometer op het racecircuit van Heusden-Zolder. Runners’ lab geeft aan een hoop wedstrijdatleten de kans om van competitie te proeven ondanks het uitstel van de CrossCup-manches in Mol en Roeselare. Daardoor oogt het deelnemersveld van in totaal 150 atleten zonder meer stevig. Bij de mannen is het volledige podium van het BK in Lokeren vertegenwoordigd. Isaac Kimeli en Robin Hendrix hebben hun zinnen gezet op een bijzonder snelle tijd en dromen om in de buurt van het Europees record van de Fransman Jimmy Gressier te komen, die begin dit jaar goed was voor 13’18. Daarnaast lijkt de beste Belgische prestatie over vijf kilometer op de weg van Yannick Michiels (14’02) aan vernieuwing toe. Dorian Boulvin staat zijn trainingsmakkers in de aanvangsfase bij als tempomaker. Boulvin moet in principe de eerste twee kilometer voor zijn rekening nemen. Clément Deflandre liep op het BK tien kilometer dé race van zijn leven met een derde plaats en zal die prestatie ongetwijfeld willen evenaren. Toch zal hij het niet cadeau krijgen, aangezien er met de Nederlandse kampioen op 1500m Richard Douma eveneens een klepper aan de start komt. Douma was eerder dit jaar goed voor een evenaring van het Nederlands record op de tien kilometer op de weg.

Uit Belgische hoek wordt het daarnaast uitkijken naar namen zoals Tim Van de VeldeMichael SomersDieter KerstenSteven Casteele en Sander Vercauteren. Bij de vrouwen belooft het een strijd te zullen worden tussen Mieke Gorissen, die vriend en vijand verbaasde op het BK tien kilometer op de weg en Lisa Rooms. Gorissen kan in eigen provincie aan de bak wat haar zeker zal stimuleren, maar de vraag is ook of ze op de halve afstand uit de voeten kan tegen een intrinsiek snellere Rooms.

Isaac Kimeli: “In de buurt van 13’20 zou heel sterk zijn”

Robin Hendrix: “Afstand op mijn maat gemaakt”

Koen Wilssens: “Veiligheid voorop”
Koen Wilssens is als CEO van Runners’ lab één van de bezielers van de vijf kilometer op het circuit in Zolder. Wilssens is uiteraard tevreden dat hij in coronatijden een gelijkaardig evenement op poten kan zetten, zeker gezien de unieke locatie van zondag. De organisatie stelt de veiligheid van de deelnemers voorop aan de hand van een aantal belangrijke maatregelen. “Alle deelnemers krijgen een specifieke startplaats toegewezen, telkens op anderhalve meter van elkaar. Daarnaast zullen we ook iedereen van een mondmasker voorzien tot net voor de start. Aan de finish worden opnieuw maskers uitgedeeld. De lopers hoeven zich geen zorgen te maken over de spreiding van onze startzone, aangezien de tijden pas beginnen lopen na het passeren van de startmatten. Het parcours, dat bestaat uit één ronde en een extra kilometer waardoor start en aankomst verschillen, is gisteren goedgekeurd. Daardoor kan er jacht gemaakt worden op records”, aldus de CEO.

Een livestream van de wedstrijd kan u op de Facebook-pagina van Runners’ lab terugvinden. Het startschot weerklinkt zondag om 12u30.