De Algerijnse atleet Taoufik Makhloufi zit in nauwe schoentjes. De 32-jarige voormalige olympische kampioen was al geen onbesproken figuur, maar een uitzending van het Franse ‘Stade 2’ bracht gisteren aan het licht dat er bij een huiszoeking in L’INSEP in Parijs producten zijn teruggevonden die kunnen wijzen op dopinggebruik. Tijdens die huiszoeking, verricht in september, werden onder meer injectienaalden en andere benodigdheden voor bloedtransfusies gevonden, gelinkt aan persoonlijke documenten van de Algerijn. 

In Frankrijk is een onderzoek opgestart nadat er in L’INSEP in Parijs onder meer injectienaalden en materiaal voor bloedtransfusies zijn teruggevonden. De vondst dateert van vorige maand en wordt gelinkt aan niemand minder dan Taoufik Makhloufi. De 32-jarige Algerijn was in 2012 goed voor olympisch goud op de 1500m en behaalde op de Olympische Spelen van 2016 maar liefst twee keer zilver. Vorig jaar werd Makhloufi, die tot 2015 aan de slag was bij de beruchte Jama Aden, tweede op de 1500m tijdens het WK in Doha. Aden werd in 2016 opgepakt in Spanje en is sindsdien verdwenen uit de sport. De voormalige Somalische coach wordt nog altijd gezocht in Spanje. Makhloufi traint sinds 2015 onder de Fransman Philippe Dupont, waardoor hij ook geregeld in L’INSEP in Parijs verblijft.

Het is net op die locatie dat er zaken zijn gevonden die de atleet aan dopinggebruik kunnen linken, wat eerder al gebeurde, maar toen zonder duidelijk bewijs. De sportzakken waarin het materiaal zich bevond, zouden in de maand maart achtergelaten zijn op het moment dat de atleet naar Zuid-Afrika vertrok om daar de lockdown door te brengen. Het Franse parket heeft een onderzoek opgestart rond de vondst. Enerzijds zal bekeken worden of de gevonden producten toebehoren aan Makhloufi én of ze een strafbaar feit vormen. De atleet kwam het afgelopen jaar niet in actie. Daarnaast rijst de vraag of andere atleten onder Dupont zich zorgen moeten maken. Voormalig wereldkampioen op de 800m, Pierre Ambroise-Bosse behoort namelijk ook tot die trainingsgroep.

Zelf ontkent de atleet via Algerijnse pers elke vorm van beschuldiging. “Ik heb niks te maken met deze zaak en ben een cleane atleet. Het is een poging om mijn reputatie als olympisch kampioen te schaden. Bovendien is het niet de eerste keer dat ik op zo’n manier word aangevallen. Er wordt geprobeerd om me te kleineren en me pijn te doen, maar niemand komt met werkelijke bewijzen. Het is vooral een aanslag op de Algerijnse sportwereld. Ik blijf me in alle rust voorbereiden op de volgende grote afspraken waar ik mijn landskleuren kan verdedigen”, aldus Makhloufi.