Het wedstrijdseizoen ligt al even stil en ook onze Belgische atletiektoppers moeten hun plannen herzien. Onze nieuwe podcast- en videoreeks ‘Van hier tot in Tokio’ probeert in een onzekere periode zonder EK en Olympische Spelen voor troost te zorgen. Vanaf vandaag blikken we namelijk elke twee weken terug en vooruit met topatleten uit eigen land. Pieter-Jan Hannes bijt samen met Soufiane Bouchikhi de spits af en heeft het onder meer over de comeback naar het hoogste niveau en een mogelijke overstap naar de 3.000m steeple.

De volledige eerste aflevering van de podcast- en videoreeks ‘Van hier tot in Tokio’ is helemaal onderaan dit artikel in twee delen te bekijken en beluisteren.

Pieter-Jan Hannes kroonde zich in 2013 tot Europees beloftekampioen op de 1500m en in het veldlopen. Een gouden jaar, waarin hij ook profatleet werd bij Atletiek Vlaanderen. De jaren nadien zou hij nog stappen vooruit zetten met onder meer voortreffelijke nummertjes op de KBC Nacht en de Diamond League-meeting in Oslo. In 2017 was Hannes even uit roulatie door een stressfractuur, sindsdien bouwt hij met vallen en opstaan aan de weg terug. “Door een zware voetblessure heb ik 6 maanden niet mogen sporten en dat was genoeg om totaal uit vorm te zijn. Wat mij nog het meest heeft tegengehouden in de weg terug is het constant vergelijken met hoe ik vroeger liep en waarom het niet ging zoals toen. Ik heb geleerd om dat los te laten en de atleet te zijn die ik vandaag ben.”

Bij een gebrek aan controles tijdens de coronacrisis werd de voorbije weken gevreesd voor meer dopinggebruik. Het aantal testen wordt intussen weer opgeschroefd, maar Pieter-Jan Hannes vindt dat het algemeen gezien beter kan. “Ik word al jaren niet meer gecontroleerd, al ben ik ook geen prof meer en neem ik al even niet meer deel aan internationale kampioenschappen. Voordien vond ik het net iets te voorspelbaar om echt dopingzondaars eruit te vissen, met maar zes controles per jaar. Maar mijn prestatie in Oslo toont me aan dat het ook clean kan. Als je terugkijkt dan kan je toch denken dat Asbel Kiprop daar al iets aan het uitvreten was. Er zijn jongens die achter mij gefinisht zijn waarvoor ik mijn hand toch liever niet in het vuur wil steken, maar ik heb ze wel clean geklopt dus het kan wel.”

Het atletiekseizoen mag dan wel stilliggen, de 1500m-specialist blijft niet bij de pakken zitten. Zo denkt hij al even na over een overstap naar de 3.000m steeple, iets waar zijn vroegere coach Rik Didden al meermaals op heeft aangestuurd. Ondertussen heeft hij al enkele trainingen kunnen afwerken met de hulp van meerkamper Willem Geuskens en de eerste resultaten blijken positief. “Techniek? Ik weet niet of je het zo mag noemen, maar ik geraak erover en leg ze niet om, dus ik moet dat toch eens een kans geven. Een debuut op de Memorial? Of ik loop er heel goed of ik ga recht met mijn gezicht in de waterbak, een succes is het altijd. Het moet echter wel renderen, ik ga niet zomaar voor het plezier een switch maken.”

 

EERSTE AFLEVERING

Hierboven vindt u een selectie van enkele fragmenten van onze eerste aflevering ‘Van hier tot in Tokio’. Bekijk hieronder in twee delen het volledige gesprek met Soufiane Bouchikhi en Pieter-Jan Hannes. In het tweede deel is er overigens een gastrol weggelegd voor Louise Carton, Stijn Baeten en Ismael Debjani. Veel kijk- en luisterplezier!

Ontdek de eerste aflevering ook op podcast via Spotify.