De Vlaamse Atletiekliga (VAL) heeft de mogelijke versoepelingen op vlak van wedstrijden een halt toegeroepen. Dat besliste een bijzondere Raad van Bestuur van de VAL gisterenavond. Vorige week werden versoepelingen aangekondigd die onder meer toelieten om veldlopen voor jeugdatleten te voorzien. De vrees voor verdere verspreiding na de uitbraak van de Britse coronavariant steekt echter een stokje voor die plannen. De competitiestop voor de jeugd geldt alvast tot en met 31 januari. 

De Vlaamse Atletiekliga (VAL) zette op 15 januari de deur op een kier voor wedstrijden dankzij een versoepeling van de op dat moment geldende coronamaatregelen. Veldlopen voor de jeugd behoorden op die manier tot de mogelijkheden. Die versoepeling wordt echter on hold gezet door het stijgende aantal besmetting met de Britse coronavariant, die veel besmettelijker is dan het op eigen bodem circulerende virus. De gevolgen van die verspreiding gaan gepaard met extra maatregelen zoals het beperken van verplaatsingen tot het absolute minimum. Bovendien sluiten verschillende scholen de deuren door besmettingen met de Britse variant. Daarom heeft de Raad van Bestuur van de VAL geopteerd om de versoepeling voor de jeugd tijdelijk on hold te zetten. Die voorlopige competitiestop geldt zeker tot en met 31 januari, wat overeenkomt met de verlengde competitiestop voor atleten vanaf cadet.

“Het zou een slecht signaal zijn om als sportfederatie onder de huidige omstandigheden meer mogelijkheden aan te bieden en het risico te lopen dat bij een besmetting meerdere (jeugd)atleten en clubs in quarantaine moeten. We willen de trainingsfaciliteiten niet in gevaar brengen”, vertelt Gery Follens, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Vlaamse Atletiekliga, op de site van de VAL. “Deze beslissing werd ook kracht bijgezet door het advies van onze Medische Commissie, die zich eveneens in deze stelling kan vinden en de impact van deze nieuwe wending eerst ten gronde wil evalueren. We kijken eveneens uit naar de beslissingen van het Overlegcomité van 22/01 om verdere beslissingen te nemen.”

Eerder deze week kreeg de Valckenier IFAM Gent Indoor van 13 februari groen licht, al is die confrontatie in zaal alléén voorbehouden aan de absolute nationale en internationale top die kans maakt op het EK indoor in Torun. Over het BK indoor volgt in principe morgen meer nieuws na een vergadering tussen de VAL en LBFA. Ook hier ligt een scenario op tafel om de nationale top een kans te geven om de benen te testen op eigen bodem.