European Athletics gaat de komende weken grondig bestuderen of het EK in Parijs, dat gepland staat van 25 tot en met 30 augustus in de Franse hoofdstad toch kan plaatsvinden. Dat deelt de Europese federatie zelf mee in een persbericht. De afgelopen twee dagen heeft de raad van bestuur van European Athletics lang digitaal vergaderd over komende zomer. Een aantal events worden uitgesteld. De European Throwing Cup gaat dit jaar niet door.

Het zijn twee lange vergaderdagen geworden voor de raad van bestuur via European Ahtletics. Het resultaat van die vergaderingen is naast het uitstellen of afgelasten van een aantal evenementen ook dat er een uitgebreide studie moet gebeuren door het LOC van het EK in Parijs om de haalbaarheid van het kampioenschap in te schatten. Van een afgelasting is dus zeker nog geen sprake. De voorbereiding voor het EK gaan door zoals voorzien, al wordt er wel rekening gehouden met een uitstel. “Het is duidelijk dat we zoiets nog nooit hebben gemaakt. Daardoor moeten we flexibel, ruimdenkend en realistisch zijn. Bovendien is de gezondheid van iedereen die ook maar een link heeft met onze sport de grootste prioriteit”, vertelde Dobromir Karamarinov, de voorzitter ad interim door het uitvallen van Svein Arne Hansen.

Vanuit de Atletencommissie klonk dan weer de oproep om het EK in Parijs te laten plaatsvinden zoals voorzien. “Het feit dat Parijs misschien toch kan doorgaan zoals voorzien is licht aan het einde van een donkere tunnel. Het zijn stresserende en onduidelijke tijden voor atleten. We zijn onze structuur en gewoonten kwijt en volgen onze gemeenschappen in het focussen op de gezondheid en het welzijn van iedereen in tijden van het coronavirus”, aldus Periklis Iakovakis van de Atletencommissie.

Verder heeft de raad van bestuur in samenspraak met lokale organisaties beslist om de European Cup 10.000m en het EK berglopen uit te stellen naar 2021. Het EK voor scholieren, dat tussen 16 en 19 juli gepland stond in het Italiaanse Rieti zal eveneens met een jaartje uitgesteld. De al eerder afgelaste European Throwing Cup, die afgelopen weekend gepland stond, wordt niet ingehaald.

Op 7 en 8 mei komt  de raad van bestuur van European Athetlics opnieuw samen.