Door aanhoudende achillespeesklachten stond Margo Van Puyvelde in 2019 noodgedwongen voor lange tijd aan de zijlijn. Haar WK-ambities borg ze op om zich rustig voor te bereiden op de olympische zomer. De specialiste van de 400m met en zonder hindernissen vreest echter dat het door het coronavirus een zomer zonder groot kampioenschap zal worden, maar blijft wel gemotiveerd doortrainen.

Margo Van Puyvelde heeft de afgelopen jaren haar portie blessureleed wel gehad. Door een stressfractuur moest ze opgeven tijdens het EK in Berlijn en het jaar daarop hield een hardnekkige achillespeesblessure haar weg van het WK in Doha. De ASVO-atlete gaf de moed echter niet op en bleef achter de schermen aan haar weg terug timmeren.

“Die achillespeesblessure dwarsboomde inderdaad mijn zomerseizoen”, vertelde Van Puyvelde. “Dat probleem was wellicht het gevolg van mijn kuit die niet sterk genoeg was. Ik heb hard gewerkt om die weer op te trainen, maar helaas liep ik afgelopen winter een kleine verrekking op in de kuit. Dat probleem was gelukkig snel van de baan, al woog een zoveelste blessure mentaal zwaar door. Na vier weken kon ik mijn opbouw relatief normaal voortzetten, maar ik was sowieso niet van plan om indoor veel wedstrijden te lopen. De scherpe bochten bij een 200 of 400m en de hardheid van de piste zouden mijn belastbaarheid te veel op de proef stellen”, blikt de atlete terug.

Margo Van Puyvelde – Foto: Yngwie Vanhoucke

Er werd dus gekozen voor een rustige opbouw richting de zomer waardoor Van Puyvelde momenteel al in goeden doen verkeert. “Ondertussen zit mijn motivatie weer helemaal goed en ook op training gaat het vlot. We trainen alsof we op stage zijn en met de hoop dat het EK kan doorgaan. Ik heb er geen problemen mee om de zware trainingen alleen af te werken. Op die manier kan ik mijn eigen tempo lopen en laat ik mij niet opjagen. Op het alleen trainen en de afwezigheid van mijn trainer na, is er eigenlijk weinig veranderd voor mij aangezien ik sowieso geen les had en nog steeds in de Topsporthal terecht kan. Ik loop er Manon Depuydt soms (figuurlijk) tegen het lijf dus echt alleen ben ik niet.”

“Het kriebelt wel om eindelijk weer wedstrijden te kunnen lopen. De goesting in het zomerseizoen is echt groot. Ik blijf hoopvol, maar ik bereid mij erop voor dat het allicht een zomer zonder internationaal kampioenschap zal worden. Het EK zal volgens mij dit jaar niet doorgaan, wat echt jammer zou zijn want het draait momenteel vlot bij mij en met de Belgian Cheetahs durfden we hoog mikken,” vervolgde de pupil van Philip Gilson.

Het zou een zware domper zijn voor de specialiste van de baanronde mocht het EK deze zomer niet plaatsvinden. Het uitstel van de Olympische Spelen kon de Belgian Cheetah wel snel een plaats geven. “Individueel wist ik dat het dit jaar moeilijk zou worden om mij te plaatsen voor Tokio aangezien ik door gebrek aan wedstrijden quasi kansloos was om mij via de ranking te plaatsen. Met de 4x400m-ploeg geloofde ik wel in mijn kansen. Het nieuws over het uitstel van de Spelen was voor mij dus zeker niet dramatisch. Toen de aangepaste kwalificatieperiode voor Tokio werd bekendgemaakt moest ik wel even slikken. Het was leuk geweest om deze zomer toch al wat van mijn achterstand goed te kunnen maken met enkele snelle tijden of eventueel een mooie prestatie op het EK.”

De Belgian Cheetahs – Foto: Jeroen De Meyer

De hamvraag blijft natuurlijk op welke discipline Van Puyvelde zich zal toeleggen. Met 55”95 op de 400m horden en 52”25 op de vlakke 400m kan de atlete op beide nummers fraaie tijden voorleggen. Toch lijkt een combinatie, onder meer door het de invloed van de World Ranking, niet meer mogelijk.

“Het liefst van al zou ik de twee blijven combineren. In 2018 verliep de combinatie redelijk goed, maar door de World Ranking heb ik echter een aantal goede prestaties op één nummer nodig om plaatsen te winnen. Dat maakt het moeilijker om op de twee te blijven focussen. Ik denk dat ik op de horden meer kans maak om op de ranking te stijgen, maar door mijn matige hordentechniek ondervind ik er te veel last van aan mijn patellapees. Het huidige plan is dus om dit jaar de 400m te lopen zodat ik mijn knie kan sparen en omdat ik geloof dat ik daar nog veel progressie kan maken. Als ik op training aan mijn techniek blijf sleutelen kan ik op termijn eventueel weer naar de 400m horden overstappen, want de horden definitief vaarwelzeggen kan ik nog niet. Nu de Olympische Spelen verplaatst zijn kan dat plan weliswaar bijgesteld worden”, vertelde de atlete over haar toekomstplannen.

Foto: Jeroen De Meyer