Als het van de Franse Atletiekfederatie FFA afhangt, dan vindt het EK in Parijs nog altijd plaats van 25 tot en met 30 augustus. Dat vertelt algemeen directeur Souad Rochdi aan de Franse krant L’Équipe. De Franse president Emmanuel Macron deelde maandag mee dat grote evenementen op Franse bodem tot en met midden juli worden afgelast. Daardoor moet zelfs de Tour de France wijken naar een latere datum.

Het EK in Parijs zou naast een kampioenschap voor beloftevolle atleten ook het ideale moment zijn om enkele olympiërs te vieren in de Franse hoofdstad. Daar heeft het coronavirus alvast een stokje voor gestoken, aangezien de Spelen al sinds eind maart met één jaar zijn uitgesteld. De Franse Atletiekfederatie FFA gelooft echter nog altijd dat het EK eind augustus kan georganiseerd worden, al dan niet door het nemen van bijkomende maatregelen om de gezondheid van iedereen rond het kampioenschap te garanderen.

In Frankrijk gelden de striktere coronamaatregelen al tot 11 mei. Maandag deelde de Franse president Emmanuel Macron mee dat grote evenementen tot midden juli uit den boze zijn. Dan gaat het zowel om festivals, als om pakweg sportevenementen met een groot publiek. “We werken nog steeds aan het EK op de geplande datum, maar veel hangt af van de communicatie van de overheid de komende weken en maanden. Verandert er iets waardoor atleten niet kunnen afzakken naar ons land, dan moeten we denken aan andere opties”, aldus Souad Rochdi aan L’Équipe.

De organisatoren van het EK werken ook aan een lightversie van het geplande concept, met onder meer medailleceremonies op Trocadéro en een loopwedstrijd van 10 kilometer waar het grote publiek aan mag deelnemen. Die beslissingen zullen meer vorm krijgen na verdere besprekingen met de werkgroep European Athletics. Eind april of begin mei volgt er naar alle waarschijnlijkheid advies over het al dan niet houden van het EK.

Wat met Diamond League Parijs? 

Op 13 juni stond er een voorproevertje gepland met de Diamond League van Parijs, maar die meeting werd vorige week al gedwarsboomd door de communicatie van FFA om tot eind juli geen competities te organiseren. Afgelopen donderdag was er ook het nieuws dat de Diamond League in Oslo van 11 juni werd afgelast, dat na eerdere afgelastingen van de meetings in Doha, Shanghai, China, Stockholm, Napels en Rabat. Ook achter de Prefontaine Classic in Eugene mag een groot vraagteken geplaatst worden gezien de situatie waarin de VS zich bevindt door het coronavirus. De organisatie van de Wanda Diamond League overloopt momenteel alle opties om een nieuwe kalender te voorzien met meetings in september. In eigen land staat de AG Memorial Van Damme op 4 september gepland.