Het heeft niet mogen zijn. Het laatste sprankeltje hoop op een internationaal kampioenschap in 2020 is de atletiekwereld vandaag ontnomen. Ook het EK in Parijs, dat voorzien was tussen 25 en 30 augustus, moet noodgedwongen uitwijken door het coronavirus. Het EK wordt niet uitgesteld, maar volledig afgelast door de ‘overvolle kalender volgend jaar’, ondanks dat die kalender volgend jaar niet bepaald drukker is dan de voorziene zomerkalender van 2020.

De organisatie beschikt niet over een gepaste verzekering, waardoor volgend jaar organiseren een gigantische financiële kater zou opleveren. Het lokale organisatiecomité plande om via de ticketverkoop de financiën in balans te brengen (hopend op een 17 miljoen euro aan ticketverkoop), maar dat zou dit jaar onmogelijk zijn, aangezien geen of weinig fans zouden worden toegelaten.

Het uitblijven van een vaccin tegen het coronavirus en de aankomende financiële crisis hebben een grote rol gespeeld in het proces om over te gaan tot een volledige afgelasting. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Europese atletiekkampioenschappen dat een EK volledig afgelast wordt. Voor veel atleten was Parijs voorlopig het laatste beetje hoop dat ze koesterden om alsnog een internationaal kampioenschap mee te pikken in het geplaagde jaar 2020.

Voor Eline Berings betekent het dat ze waarschijnlijk geen outdoor-EK meer zal meemaken als atlete. Ook voor de generatie aanstormende talenten in ons land is het een bittere pil.

Statement LOC

“In de huidige context van een nooit eerder geziene gezondheidscrisis, waarin de risico’s gelinkt aan het coronavirus nog absoluut niet onder controle zijn, heeft de organisatie van het EK in samenspraak met FFA besloten om de gezondheid en de strijd tegen het virus voor te laten gaan op de organisatie van het EK.”

1 REACTIE

  1. Benieuwd of de Ronde van Frankrijk, 4 dagen later, nu van start zal gaan zoals voorzien. Indien wel snap ik er niets meer van. Of is de financieel/economische lobby daar zoveel sterker?…

Reacties zijn gesloten.