Het is u mogelijk ontgaan gisteren in alle drukte rond het uitstel van de Olympische Spelen, maar ook de Paralympische Spelen van komende zomer zijn uitgesteld naar volgend jaar. Het kampioenschap stond gepland van 25 augustus tot 6 september. Genyn won op de vorige Paralympische Spelen goud op de 100m en 400m in de categorie T51 en hoopt volgend jaar in Tokio opnieuw mee te strijden voor de medailles.

In alle uitstelgekte werden de Paralympische Spelen gisteren naar een achtergrond verdrongen. Toch maakt ons land met onder meer Peter Genyn kans op paralympisch eremetaal in Tokio. Al zal Genyn ook moeten wachten tot 2021, aangezien de Paralympische Spelen eveneens verschuiven naar 2021. Een begrijpelijke, maar daarom niet minder pijnlijke beslissing. “Het is volkomen te begrijpen vanuit het standpunt van de volksgezondheid om grote evenementen af te gelasten. Toch is het moeilijk om te aanvaarden dat drie of vier jaar voorbereiding in het water valt. Het hing in de lucht, maar het blijft balen eenmaal het nieuws er echt is. Ik had ergens nog de hoop dat er ging afgewacht worden om te beslissen, maar dat is nu niet het geval”, aldus de man met twee gouden Paralympische plakken op zijn naam.

“Voor wie naar komende zomer heeft gepiekt, wordt dit een grote mentale uitdaging. De Spelen in 2020 maakten van 2021 een relatief rustig jaar. Dat ligt nu volkomen anders. Ik was eigenlijk nog niet bezig met 2021, aangezien dat een jaar extra focus betekent. Het is van januari 2018 geleden dat ik nog eens op vakantie ben geweest. Dat klinkt als een bijzaak, maar het zijn kleine dingen die mentaal voor een grote last zorgen”, aldus Genyn.

“April als optie is positief”

De beslissing om de Paralympische Spelen uit te stellen volgde quasi meteen na het uitstel van de Olympische Spelen, die een maand vroeger in Tokio gepland stonden. “Ik ben van het principe dat indien de Olympische Spelen worden uitgesteld ook de Paralympische moeten volgen. Wereldwijd gaat het coronavirus nog lelijk huishouden. Vooral in de Verenigde Staten vrees ik voor serieuze miserie. Ik probeer me zelf zo goed mogelijk aan de regels te houden. Bovendien had ik al gelezen dat het een optie zou zijn om de Paralympische Spelen volgend jaar in april te organiseren. Die paar maanden zijn een wezenlijk verschil en vind ik absoluut positief, al is het geen zekerheid dat het effectief april wordt”, vervolgt de atleet.

Peter Genyn – Foto: Gaby De Vos

Genyn viert in december zijn 44ste verjaardag en behoort daardoor tot de oudere groep atleten. Voor hem heeft een uitstel dan ook een grotere impact. “Als ik nu 20 jaar zou zijn, dan zou ik het geen drama vinden. Vooraf had ik echter nog niet beslist of na de Spelen een jaar zou doorgaan. Een cadeau is het dus niet, aangezien een extra jaar trainen erg veel eist op lichamelijk en mentaal vlak. Ik ben nu klaar om komende zomer te presteren, al snap ik ook de atleten met blessures die een bepaald voordeel hebben aan het uitstel. Voor de oudjes onder ons is het natuurlijk andere koek. Toch blijft het relatief, aangezien de gezondheid van iedereen primeert”.

“Qua trainingen valt het eigenlijk goed mee momenteel”

De overheidsmaatregelen met betrekking tot het coronavirus treffen iedereen, toch is Genyn optimistisch over de manier waarop hij zijn huidige trainingen kan afwerken. “Momenteel valt het qua trainingen eigenlijk heel goed mee. Ik kan perfect op de weg trainen nu het wat rustiger is op de baan. Naar conditie toe is dat goed genoeg om te onderhouden. Ik mag nog gebruik maken van pistes, maar doe dat niet in samenspraak met mijn trainer, aangezien we zelf zo goed mogelijk het virus willen indijken. Een deel van de trainingen gebeurt ook op de rollen, maar om daarmee een goede simulatie te creëren is niet vanzelfsprekend”, verklaart de paralympiër.

“Je hebt twee keuzes eigenlijk, ofwel is het te licht en ga je eigenlijk letterlijk over je toeren draaien. Dan gaat het in sprints gerust over snelheden die tien kilometer per uur hoger liggen dan op een piste door het gebrek aan weerstand. Een andere optie is dat je die rollen zwaar afstelt en dan is elke beweging eigenlijk een soort start, evenmin ideaal dus. Een realistische sprint trainen op rollen is daardoor gewoonweg onmogelijk.”

“Moet op medailles blijven mikken”

Genyn hoopt dat hij komende zomer toch enkele grote wedstrijden kan afwerken. Het EK dat in juni gepland stond kan mogelijk nog verschoven worden naar het najaar. “Ik hoop absoluut dat het EK nog kan verschoven worden naar augustus of september. Op die manier heb ik toch een doel tijdens mijn trainingen. Gisteren had ik een sprinttraining met zware tegenwind en op zo’n moment vraag je je toch even af: waarom doe ik dit als er komende zomer toch geen Spelen gepland staan. Dat is bijzonder moeilijk, aangezien het voorlopig draait om het onderhouden van mijn conditie. Toch blijf ik ambitieus, dat moet ook, want anders zou ik mezelf de vraag moeten stellen of ik het wel kan opbrengen om door te gaan op deze manier. De ambitie om voor medailles te gaan blijft, dus ik ga door”, besluit een strijdvaardige Genyn.