Voor Michael Obasuyi is het uitstel van de Olympische Spelen in Tokio met één jaar op zich geen slechte zaak. De 20-jarige hordeloper had namelijk zijn zinnen gezet op het EK in Parijs, waar hij voluit op de finale mikte. Aangezien het EK is afgelast, moet de atleet herbronnen, waardoor de Spelen meer in het vizier komen. Toch blijft hij op training stevig werken, want Obasuyi ziet de huidige periode vooral als een goede test op vlak van discipline.

Michael Obasuyi koesterde net zoals vele atleten dat sprankeltje hoop op het EK in Parijs eind augustus. Op 23 april volgde echter het pijnlijke nieuws dat het EK niet zomaar uitgesteld wordt, maar ook volledig van de kalender verdwijnt. Een stevige domper voor de jonge atleet, die het op het EK in Berlijn als junior tot de halve finales van de hoge horden schopte. “Het is opnieuw iets extra om te verwerken, dat duurt toch telkens een dag of twee, nadat eerder al het WK indoor (waarvoor hij zich op papier selecteerde; red.) en de Spelen wegvielen. Het is niet de simpelste periode, maar ik maak er het beste van”, vertelt hij.

Zonder grote kampioenschappen komende zomer lijkt het voor veel atleten het moment om het op training rustig aan te doen. Dat is niet het geval bij Obasuyi, die van het zomerseizoen gebruik wil maken om te groeien, ondanks het uitblijven van grote wedstrijden. “Het is vooral zaak nu om verder te werken en mentaal sterk te blijven. Mijn trainingsplan is vergelijkbaar met het begin van de coronamaatregelen, alleen is het de bedoeling om mijn piek uit te stellen naar een mogelijke wedstrijdperiode. Ik blijf geloven in het feit dat er in augustus wedstrijden op de kalender zullen staan. Ondertussen probeer ik een stap te zetten die me volgend jaar vooruit moet helpen. De belasting ligt momenteel heel hoog op training, aangezien we in periodes werken waarin we stages simuleren, om vervolgens af te bouwen naar een test. Zaterdag doe ik een soort tijdrit van tien horden”.

Michael Obasuyi – Foto: Lucien Lambotte

“Plaats goud in Bergen boven halve finale op de Spelen”

Obasuyi kan in zowel in de Gentse Topsporthal, als op de piste van RCG in Gentbrugge terecht. Zijn trainingen werkt hij af in het gezelschap van zijn trainer Patrick Himschoot. “Het is misschien wat eenzaam, maar ik bevind me in een luxepositie en mag dus niet klagen. In veel landen mogen atleten nog altijd hun huis niet uit, waardoor het een kwestie is van de huidige situatie te accepteren en er het beste van te maken. De huidige periode is in mijn ogen geen kwestie van motivatie, maar heeft vooral te maken met discipline. Dat heb je gewoon nodig als je het wil maken. Het is geen sinecure om heel scherp te trainen, mede door het gebrek aan adrenaline, toch probeer ik zo goed mogelijk om fysiek en mentaal sterker uit deze periode te komen. Ik voel me zeker beter dan een jaar geleden, hopelijk kan ik dat komende zomer bewijzen.”

De maanden augustus en september lijken voorlopig in aanmerking te komen voor wedstrijden op nationaal niveau. Obasuyi hoopt maar al te graag dat hij zichzelf kan bewijzen. “Ik zou de progressie graag bewijzen in wedstrijden en dan is een PR (13″54 is de huidige besttijd van de atleet op 110m horden; red.) lopen dit jaar een duidelijk doel. Wat volgend jaar betreft, is het nog afwachten. Patrick en ik zullen zeker samenzitten na de ongetwijfeld bijzonder zomer die volgt om de plannen voor 2021 vast te leggen. De Spelen zullen nu meer een doel worden dan ik had voorzien, maar ik mik vooral op het EK voor beloften. Indoor hoop ik een stevig seizoen te draaien met één of twee kampioenschappen, om vervolgens volop toe te leven naar het EK in Bergen. Na het EK zien we wel wat mogelijk is, net zoals in 2018 en 2019 eigenlijk. Ik plaats goud in Bergen boven een plaats in de halve finales op de Spelen, maar in een ideale wereld kan het allebei”, besluit een duidelijk gretige hordeloper.

Michael Obasuyi – Foto: Maxime Delobel