De afgelasting van het EK in Parijs heeft een grote impact op de Europese atletiekwereld. Het EK in Berlijn van 2018 was bijzonder succesvol voor ons land met maar liefst zes medailles. In Parijs zou ons land zeker kans maken op een gelijkaardig aantal plakken. Nu ruimt het dromen van een deelname, of een medaille echter plaats voor de mogelijke ontgoocheling van het wegvallen van het kampioenschap. Wij sprokkelden reacties in het Belgische kamp.

Jonathan Sacoor: “Hoop dat de broers Borlée doortrekken tot en met 2022”

“Ik denk dat dit nieuws een beetje te verwachten was. Indien er ook maar sprake zou zijn van een EK in 2020, dan zou het een enorm oneerlijke strijd worden en dat op ons continent, waar er van ongelijkheid veel minder sprake is dan pakweg op een WK of Olympische Spelen. Enerzijds zou het niet eerlijk zijn en anderzijds is het gezien de huidige crisis op gezondheidsvlak niet verantwoord”, aldus Sacoor.

Jonathan Sacoor – Foto: Golazo

“Ik hoop maar al te graag dat de broers Borlée (Kevin en Jonathan; red.) doortrekken tot en met 2022 om voor drie titels op rij te gaan op het EK. Voor hen wordt het wel een strijd, aangezien ze er niet jonger op worden en zeker omdat Jonathan al papa is. Het is bijzonder om in 2020 geen groot kampioenschap te hebben, maar daarom is het zeker geen verspild jaar. Op individueel vlak kan ik sterker worden en ervaring opdoen. Alleen is er niet die kans om dat ook aan de wereld te tonen. Ik had mogelijk kunnen meestrijden voor de medailles, maar met negatieve zaken of wat als-scenario’s ga ik geen medailles winnen. Ik ben veilig hier in Santiago (de hoofdstad van Chili; red.) en mijn familie en vrienden in België stellen het ook goed. Dat is momenteel het voornaamste. Ik zou hen sowieso pas eind juni terugzien, waardoor het nu enigszins logisch voelt om nog niet terug te keren. Al ben ik dat wel van plan zodra het mogelijk is.”

Ben Broeders: “Tegenvaller, maar hoofddoel blijft Tokio”

Ben Broeders – Foto: Golazo

“Ik zat hier een beetje aan te denken, helaas. Het is dubbel, want ergens wist je dat het dit jaar moeilijk zou worden, ook al was er sprake van een mogelijk latere datum. Het blijft een tegenvaller, want ik ben ervan overtuigd dat ik mooie dingen had kunnen laten zien in Parijs. Ik zal wat geduld moeten hebben om de ontgoocheling van 2018 door te spoelen, gelukkig heb ik in 2016 al een goede ervaring gehad. Mijn hoofddoel blijft natuurlijk Tokio. Ik zie het komende jaar als één groot proces richting de Spelen en we gaan daarin rustig verder werken. Te veel nadenken over Parijs speelt daar geen rol in.”

Topsportcoördinator Rutger Smith: “Bittere pil voor onze atleten”

“Het zat er toch wel een beetje aan te komen. Indien je de situatie realistisch benaderde, dan wist je eigenlijk dat het niet meer mogelijk was, ondanks dat iedereen hoop koesterde. Als je ziet hoe lang het duurt vooraleer we ook maar een deel van ons normale leven terughebben, dan is dit een logische beslissing. Het is bijna mei en snelle veranderingen volgen er niet zolang er geen sprake is van een vaccin. Zonder publiek een kampioenschap organiseren is niet vanzelfsprekend, want er zijn de vele atleten zelf, maar ook de resem begeleiders en vrijwilligers. Dat noem ik in de huidige omstandigheden onbegonnen werk. Ik wist al lang dat er komend jaar geen EK zou komen”, vertelt de Nederlander.

“Het is een bittere pil voor onze atleten, aangezien ze zich willen bewijzen en het om hun job gaat. Voor enkelen onder hen zal deze beslissing extra lasten met zich meedragen, maar hopelijk kunnen ook zij die knop omdraaien. That’s part of the job helaas. Ik hoop dat er in augustus of september nog competities in België kunnen volgen, daarin zal de veiligheidsraad van vrijdag mogelijk al voor duidelijkheid zorgen. Het BK willen we zeker organiseren, maar social distancing is geen sinecure, zeker niet op de afstandsnummers.”

Eline Berings: “Afgelasting beïnvloedt mijn beslissing niet”

“De beslissing rond Parijs beïnvloedt mijn beslissing niet om na de zomer de keuze te maken over een extra jaar. Ik blijf gemotiveerd vijf tot zes keer per week doortrainen, want als je dat een paar maanden niet doet, dan krijg je volgend jaar de rekening gepresenteerd. Hopelijk volgen er op nationaal niveau komende zomer nog enkele wedstrijden.”

Paulien Couckuyt: “Hoopte ergens op EK zonder publiek”

Paulien Couckuyt – Foto: Getty Images for European Athletics

“Het is toch even slikken, want dit is triestig nieuws. Al kwam het niet uit de lucht vallen. Ergens hoopte ik nog op een scenario waarin het EK zou plaatsvinden, maar dan zonder publiek. Het was een ideaal moment geweest om me toch internationaal te meten, zeker met het oog op Tokio volgend jaar. Een WK heb ik al gehad bij de senioren, maar een senioren-EK in openlucht zal dus nog even op zich moeten laten wachten. Het nieuws is nog vers, maar een grote invloed op mijn motivatie heeft dat niet. Mijn enthousiasme zit zeker snor en ik wil mezelf blijven verbeteren. Gefocust verder blijven trainen in de hoop dat er komende zomer wedstrijden volgen, is de boodschap. Dat is van groot belang met het oog op de Spelen.”