Zonder de coronacrisis stond Hanne Verbruggen zondag aan de start van de Marathon van Wenen om er een gooi te doen naar een olympisch ticket. In de Oostenrijkse hoofdstad zou de atlete aan haar derde marathon starten, maar daar is door de coronacrisis geen sprake van. De eindwinnares van de Structabo CrossCup hoopt zich volgend jaar alsnog te verzekeren van de Spelen.

Op het BK veldlopen op 1 maart was Hanne Verbruggen dé favoriete op de lange cross bij de vrouwen. Verbruggen domineerde het hele veldloopseizoen, maar kon haar favorietenrol niet waarmaken op het zware parcours in het Park van Laken. Vebruggen viel net naast het podium, maar verzekerde wel de eindwinst in de Structabo CrossCup. Het uitstel van het BK door het stormweer was daar deels voor verantwoordelijk.

“In mijn marathonvoorbereiding had ik een rustige week voorzien om af te bouwen naar het BK. Door het uitstel kon ik mezelf echter geen tweede rustweek veroorloven, aangezien ik nog altijd aan het toewerken was naar een marathon. Daarom kwam ik met vermoeide benen aan de start en kreeg ik ook af te rekenen met ziektekiemen. Zonde, want het parcours in Brussel ligt me wel met het vele hoogteverschil en de modder”, verklaart Verbruggen.

Het laatste luik van haar marathonvoorbereiding zou de 26-jarige atlete afwerken op hoogte in Zuid-Afrika. Vervolgens stond komende zondag de marathon van Wenen gepland. Daar is door de huidige coronacrisis verandering in gekomen. Een marathon lijkt de komende maanden niet aan de orde en dan is er ook de opschorting van de olympische kwalificatietermijn. “In tegenstelling tot een stage in het Potchefstroom moet ik het nu stellen met een hoogtetent bij me thuis. Kwalificeren voor de Spelen is niet meer mogelijk tot 1 december. Dat is bijzonder jammer, aangezien we lang moeten doortrainen zonder kwalificatiekansen. De atletiekbonden zouden op dat vlak wat flexibeler mogen zijn naar atleten toe”.

In de eerste week van de verstrengde coronamaatrdegelen in ons land liet Verbruggen het even lopen. De lerares dacht meer aan het lot van haar leerlingen dan aan haar carrière als topsporter. “De eerste week in ‘lockdown light’ heb ik slechts een dertigtal kilometer gelopen. Ik had het mentaal moeilijk om me op te laden. Ik was voortdurend met mijn leerlingen bezig en met hoe ik hen kan bijstaan, aangezien ik nu les geef via Smartschool door de huidige situatie. Ik moest mezelf aanmanen om te gaan trainen.”

Voor het halen van de Spelen zou de atlete van VITA haar PR (2u35:01) met een kleine vijf minuten moeten aanscherpen tot 2u30:15. Toch kan ze de komende maanden nog mikken op een internationaal kampioenschap, aangezien het EK in Parijs nog niet afgelast is. Op een mogelijke limietpoging is het voorlopig wachten.

“Ik had me graag verzekerd van een ticket voor ‘The Night of the 10.000m PB’s’ in Londen. Op die wedstrijd had ik een gooi kunnen doen naar de EK-limiet van 32’46. Op straat was ik al goed voor 33’01, waardoor het geen onmogelijke doelstelling is. Voor de halve marathon wordt 1u12:30, wat ook zeker tot mijn mogelijkheden moet behoren”. Al is het daarop wachten tot er opnieuw wedstrijden gepland staan. Nu hoopt de atlete vooral de sportende jeugd aan te raden om in beweging te blijven in deze moeilijke tijden, uiteraard met respect voor de veiligheidsmaatregelen.

Koen Gardeyn voor Atletieknieuws.