Zoek komende winter tijdens de Structabo CrossCup niet naar Nina Lauwaert. De eindlaureate van vorige winter past voor de verdere manches, aangezien ze al haar pijlen richt op 2020. De 31-jarige atlete mikt nog altijd op de Olympische Spelen in Tokio en hoopt ook deel te nemen aan het WK en EK halve marathon. Ze nam eveneens de beslissing om de trainingsgroep van Dany Van De Putte te verlaten.

Nina Lauwaert verscheen niet aan de start van de Structabo CrossCup in Mol. De eindwinnares van de Crosscup van afgelopen winter heeft na de marathon van Berlijn, waar ze met 2u31:25 iets meer dan een minuut boven de Belgische limiet voor de Olympische Spelen bleef, een aantal knopen doorgehakt. “Na Berlijn heb ik een korte rustperiode genomen. Vervolgens ben ik in alle rust beginnen opbouwen, met ook een korte stage in Tenerife. Komende winter staan er geen crossen op de planning, dus ook geen EK. De grote reden voor die keuze is het feit dat ik me volledig focus op wegwedstrijden in 2020, met onder meer het WK (op 29 maart in het Poolse Gdynia; red.) en EK halve marathon (tussen 26 en 30 augustus in Parijs; red.) en de marathon op Olympische Spelen (2 augustus 2020; red.). De wedstrijden die ik de komende weken en maanden loop, staan dan ook volledig in het teken van die drie doelen. De CrossCup afwerken houdt voor mij te veel risico’s in op vlak van blessures en dat wil ik vermijden”, aldus Lauwaert.

Nina Lauwaert op het EK veldlopen in Tilburg – Foto: Jeroen De Meyer

De atlete kende een jaar met ups en downs en verloor deels het plezier in haar sport. “Ik wil opnieuw meer naar mezelf en mijn lichaam luisteren, zodat ik ten volle kan genieten van het lopen. Dat ben ik de laatste tijd kwijt geraakt en daar moet verandering in komen. Het mentale krijgt de komende periode voorrang op het fysieke. Zondag verschijn in aan de start van de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Op oudejaarsavond staat de Silverlauf in het Oostenrijkse Peuerbach gepland”, vertelt de 31-jarige afstandsloopster.

Lauwaert maakte zelf de keuze om afstand te nemen van haar trainer Dany Van De Putte en de bijhorende trainingsgroep, The Yellow Armada. “Op sportief vlak heb ik er in 2019 niet alles uitgehaald wat in mijn ogen mogelijk was. Door de vragen die ik mezelf stelde in verband met het plezier tijdens het lopen, ben ik beginnen twijfelen. Daardoor zijn er spanningen ontstaan. Ook ben ik een aantal keer over mijn grenzen gegaan op fysiek vlak. Qua visie naar trainingen en wedstrijden toe zijn Dany en Ik ook enigszins uit elkaar gegroeid. Ik blijf bij ROBA aangesloten en ga me verder laten begeleiden door Bart Raes, met wie ik al een tijdje samenwerk. Ik wil Dany en de club uiteraard bedanken voor de vele steun die ik van hen heb gekregen”, besluit Lauwaert.

Nina Lauwaert – Foto: Golazo