Op en rond het Provinciedomein Halve Maan in Dienst vond vandaag de eerste CrossCup-manche van 2022 plaats. Die wedstrijd deed meteen ook dienst als Vlaams kampioenschap veldlopen, al werd het dankzij de hele delegatie Britten ook een internationaal getinte wedstrijd. De Britten lieten zich meteen gelden in de wedstrijd. Mieke Gorissen mocht nog heel even proeven van de koppositie maar werd later in de wedstrijd teruggefloten. Gorissen finishte uiteindelijk als eerste landgenote op een vijfde plaats. Daarmee haalt ze wel de Vlaamse titel binnen. De overwinning op de lange cross ging naar Eleanor Bolton. Het hele podium kleurde bovendien Brits.

De vertrouwde Plas in Rotselaar moest voor deze CrossCup-manche plaats ruimen voor een nieuw, gevarieerd parcours in Diest. Mieke Gorissen, Eline Dalemans, Nina Lauwaert, Hanna Vandenbussche, Sofie Van Accom en Lisa Rooms, de leidster in de CrossCup, tekenden allemaal present. Wie ook de weg naar Diest vond, was een handvol sterke Britse dames. Zij toonden zich meteen door de wedstrijd van bij de start hard te maken. Gorissen en Rooms pikten hun wagonnetje aan en volgden in hun spoor. Ook Van Accom bleef voeling houden met de kopgroep. Gorissen kwam zelfs even aan de leiding, maar moest de koppositie al snel afstaan. Wie we niet terugzagen in de eerste groep waren Lauwaert en Vandenbussche. Het duo kende niet hun allerbeste dag en zou op een respectievelijke tiende en 15de plaats eindigen.

Mieke Gorissen – Foto: Peter Wagemans

Voorin lieten de Britse dames zich meer en meer gelden. Op één ronde van het einde nam Eleanor Bolton afstand van de anderen. Haar landgenotes Kate Holt en Kate Avery schakelden eveneens een versnelling hoger, maar konden Bolton niet meer verrassen. Gorissen kreeg het in het slot van de wedstrijd nog knap lastig. De Belgische kampioene in het veld zag daardoor nog Jessica Gibbon van zich wegsnellen. Rooms daarentegen had een sterke finish in huis en kwam steeds dichter op de atlete van ADD. De leidster in het klassement kwam er echter niet meer bij. Daardoor werd Gorissen eerste Belgische op een vijfde plaats. Ze kroont zich daarmee ook tot Vlaams kampioen. Rooms finishte tien seconden later als zesde en behoudt daarmee haar leidersplaats in het klassement. Van Accom mocht als derde landgenote mee op het podium van het Vlaams kampioenschap.

Jenna Wyns troeft Elise Vanderelst af in razendspannende sprint

Een topfavoriete aanwijzen op de korte cross is niet zo moeilijk als er een Europese (indoor)kampioene aan de start staat. Alle ogen waren op voorhand dan ook gericht op Elise Vanderelst. Het was echter Jenna Wyns die meteen het heft in handen nam en de anderen het tempo oplegde. Vanderelst, Annelies NijssenLotte Scheldeman en Camille Muls volgden in het spoor van Wyns. De eerste ronde bleef het groepje van vijf nog mooi samen, maar dan moesten Muls en Scheldeman de rol lossen. Nijssen moest Wyns en Vanderelst even later ook laten gaan. Het teken voor Wyns om nog één keer alles op alles te zetten. Er ontstond een klein kloofje met de Belgische recordhoudster op de 1500m, maar Vanderelst gaf zich nog niet gewonnen. Ze perste er nog een pittig sprintje uit, maar ook Wyns haalde nog eens alles uit de kast. Zij aan zij stormde het duo af op de finishlijn, maar het was de VAC-atlete die nipt de snelste leek te zijn. Nijssen eindigde knap als derde.

Elise Vanderelst en Jenna Wyns vochten het uit tot op de meet – Foto: Peter Wagemans