Het winterseizoen begint stilaan op volle toeren te draaien. Ook het afgelopen weekend kwamen Belgen verspreid over het Europese continent in actie. Aurele Vandeputte opende op zaterdag zijn indoorseizoen met een PR én een zege op de 800m in Manchester. Hanne Verbruggen kwam vandaag voor het eerst sinds september nog eens in actie. In het Spaanse Santa Pola scherpte ze haar PR op de halve marathon aan met een minuut. Nina Lauwaert opteerde gisteren voor de Northern Ireland International Cross Country. Onze landgenote legde er beslag op de 11de stek in een sterk deelnemersveld. 

Februari komt in zicht en dat betekent dat het internationaal indoorseizoen stilaan op volle toeren draait. Gisteren werd in het Britse Manchester de aftrap gegeven van de World Indoor Tour. Aurèle Vandeputte liet zich opmerken op die meeting door zijn reeks van de 800m te winnen in een nieuw PR van 1’48″33. Vandeputte bleef onder meer de Nederlander Tony van Diepen voor in een wedstrijd waarin de atleten het zonder haas moesten stellen. Dat belooft dus voor de komende weken. Ook Nina Lauwaert stak het Kanaal over voor een uitdaging in het veld. De winnares van de CrossCup in Roeselare verscheen namelijk aan de start van de Northern Ireland International Cross Country in Dundogan. Lauwaert liep een sterke wedstrijd in een stevig bezette veldloop. De zege ging naar de meervoudige Keniaanse wereldkampioene Hellen Obiri. Lauwaert finishte knap als 11de op 1’20 van de winnares.

Hanne Vebruggen zocht warmere temperaturen op in het Spaanse Santa Pola, al kreeg de marathonloopster regen en wind voorgeschoteld. Verbruggen kwam voor het eerst sinds haar olympische marathon begin augustus aan de start van een wedstrijd op de weg. Verbruggen, die in oktober een scheur aan de hamstring opliep, maakte haar terugkeer in stijl. De atlete van VITA liep naar de negende plaats in een tijd van 1u12:29, ruim één minuut sneller dan haar voormalige besttijd. Voor Verbruggen is dat nieuwe PR een opsteker in de nasleep van het zware olympische jaar. “Het was fijn om na zo’n lange tijd opnieuw een wedstrijd te mogen lopen. Volgende maand mik op de marathon van Sevilla. Het doel is puur de EK-limiet. Door een probleem aan de knie kan ik niet voluit trainen, dus het is roeien met de riemen die ik heb. Na het zomerseizoen volgt in principe een operatie, aangezien ik nu voortdurend met pijn loop”, aldus Verbruggen. De zege ging in de buurt van de stad Alicante naar de Keniaanse Pauline Naragoi Esikon. Bij de mannen trok haar landgenoot Felix Kibitok aan het langste eind met 59’33. In het Franse Saint-Grégoire liet belofte Juliette Thomas zich opmerken. Thomas liep naar een PR van 33’27 op tien kilometer, maar liefst 50 seconden beter dan het PR van de 21-jarige atlete.