De rechtbank in eerste aanleg heeft besloten dat Nina Lauwaert en Lisa Rooms door de KBAB moeten toegevoegd worden aan de selectie voor het EK veldlopen van komende zondag. Of dat praktisch gezien kan, valt af te wachten, aangezien organisator European Athletics het laatste woord heeft. Beide dames reageerden wel alvast verheugd op de uitspraak van de rechter en hopen dat het met het oog op de toekomst de nodige veranderingen oplevert. 

Lisa Rooms: “Is aan ons om hier verder iets mee te doen”

“Je bent superblij omdat je gelijk krijgt natuurlijk. Ik kreeg het nieuws op mijn stageplaats (Rooms zit in haar laatste jaar als kinesitherapeut, red.) te horen en moest me toch een beetje inhouden. Het is topnieuws dat we die uitspraak hebben gekregen. Het voornaamste is dat er iets verandert in functie van de toekomst. Wij willen duidelijke criteria voor iedereen, zodat er een einde komt aan die jaren vol frustraties”.

“In samenspraak met mijn trainer heb ik besloten om te trainen alsof ik zondag het EK loop. Alle trainingen heb ik dan ook zonder pardon afgewerkt.  Ik heb wel een beetje stress ondervonden door het proces van de afgelopen week, maar ik moet een pluim op de hoed van de advocaten steken, want zij hebben zeer sterk werk afgeleverd. Ze hebben ons ook telkens op het hart gedrukt om ons zo weinig mogelijk zorgen te maken.”

“Ik denk dat het vooral aan ons is om hier verder iets mee te doen. Wij hebben geprobeerd om met de KBAB in dialoog te gaan, maar daar is helaas geen reactie op gekomen. Persoonlijk vind ik dat sinds de wedstrijd in Roeselare er zonder respect is omgegaan met ons. De manier waarop de federatie gecommuniceerd heeft, is niet meer van deze tijd. Het is zeer jammer dat het zo is moeten verlopen. De rechtbank in eerste aanleg heeft wel de tijd genomen om naar ons te luisteren en dat was al een wereld van verschil. In de toekomst is het plan echt wel om ook met andere atleten de touwtjes in handen te nemen. Het moet van de atleten komen, dat is zeker. Zowel de senioren mannen binnen de selectie, als zij die er net buiten vielen, hebben alvast gezegd dat ze bereid zijn om mee te werken.”

“Ik weet dat het veel vraagt om nu nog ingeschreven te worden en dat het officieel niet langer mogelijk is. Als het toch kan, dan kijk ik er superhard naar uit. Ik wil des te meer van het kampioenschap genieten in vergelijking met mijn vorige deelnames. Er is van buitenaf heel veel steun gekomen en dat apprecieer ik ook superhard. We weten dat we onze nek hebben uitgestoken en dan mag je positieve en negatieve reacties verwachten. Zelf heb ik me vooral opgetrokken aan het positieve nieuws.”

Nina Lauwaert: “Allerbelangrijkste is de symboliek”

“Ik ben heel blij met de uitspraak, en dat is nog een understatement. Het allerbelangrijkste is de symboliek. Er moet iets veranderen, het moet eerlijker en transparanter, maar natuurlijk hoop ik dat we nog kunnen gaan naar het EK. Het is wat dat betreft afwachten wat European Athletics nog toelaat. Er zijn wel mails gestuurd tussen onze advocaten en de Europese federatie de voorbije week, dus ze zijn daar op de hoogte. In het verleden hebben ze nog atleten laattijdig toegelaten. We maken ons alvast vertrekkensklaar.”

“Dit verhaal is groter dan Lisa Rooms en ik. Het gaat over alle vrouwelijks atletes, vandaag en in de toekomst. Ik hoop echt dat er dingen veranderen. De selectiecriteria zijn al jarenlang een punt van discussie en zorgen elk jaar voor commotie. De criteria moeten veel duidelijker, zodat er geen glazen bollen meer aan te pas moeten komen om ze te interpreteren.”

“Bij de risico’s die ik neem door een zaak te starten tegen de bond, heb ik eigenlijk niet echt stilgestaan. Tuchtmaatregelen tegen mij lijken me alvast niet op hun plaats. En als dit betekent dat ik nooit meer geselecteerd word, maar wel iets betekend heb voor de vrouwenatletiek, dan verkies ik dat.”

Nina Lauwaert – Foto: David Pintens voor CrossCup