Het CrossCup-circuit heeft zich vandaag in Berlare op gang getrokken met de traditionele Relays. Bij de vrouwen volgde AVLO zichzelf op dankzij een straffe remonte van Lisa Rooms. Ruben Querinjean haalde eenvoudig de winst binnen voor het mixed team van ROCKNRUN, al speelde het uitvallen van DCLA daar zeker in mee. Na afloop spraken wij met enkele prominenten.

Ruben Querinjean – Eerste plaats (ROCKNRUN)

“Jammer dat Guillaume (Grimard; red.) de eindmeet niet haalde. Ik keek er naar uit om een duel met hem uit te vechten, want op training komen we elkaar wel eens tegen. Hopelijk zien we hem snel weer terug in het veld. Door zijn blessure had ik snel een groot gaatje op de tegenstand. Ik moest niets meer forceren en kon genietend van de vele aanmoedigingen naar de finish lopen. Deze winter kies ik in tegenstelling tot de vorige jaren voor de lange cross. Het is meteen een ideale voorbereiding voor het EK veldlopen waar ik nog steeds voor de beloften mag uitkomen.”

Clément Deflandre – Tweede plaats (HERVE)

“Ik ben supertevreden met dit resultaat. Hoe ik erin ben geslaagd om op te schuiven van de zevende naar de tweede plaats is ook voor mij nog een raadsel. Het uitvallen van DCLA hielp natuurlijk een handje, maar dan nog hebben we met ons drie een sterke collectieve prestatie neergezet. Régis (Thibert; red.), Arnaud (Collard; red) en ikzelf zijn alle drie nog jong, dus dat is hoopgevend voor de toekomst. Dit was echt een perfecte dag voor mij.”

John Heymans – Tweede loper DCLA

“Het doel vandaag was winnen. Maar het lijkt wel of we vervloekt zijn. Voor het tweede jaar op rij hebben we hier pech. Pieter (Sisk; red.) lanceerde mij in eerste positie, maar Antoine Senard kwam al snel in mijn spoor lopen. Op het einde plaatste ik nog een versnelling. Niet meteen maximaal maar ik kon Antoine zo toch afschudden. Ik was iets sterker vandaag. Na mijn hoogtestage in Kenia sta ik ook al iets verder in mijn voorbereiding dan hem. Ik ben blij met de goede vorm waarin ik nu zit. De komende week ga ik het iets rustiger aandoen richting Mol en nadien vertrek ik opnieuw op hoogtestage om Roeselare voor te bereiden. Deze keer wordt Font-Romeu de uitvalsbasis.”

Lisa Rooms – Eerste plaats (AVLO)

“Vorig jaar was ons team iets sterker gespannen, maar we hadden dit jaar nog steeds genoeg kwaliteit in huis om voor het podium mee te strijden. Ik kreeg het stokje overhandigd op redelijke afstand van de eerste loopster. Ik liet er mij niet door ontmoedigen en ben meteen in de achtervolging gegaan. Nochtans waren de benen niet top. Beetje bij beetje kon ik het gaatje dichtlopen, mede dankzij de steun van de vele supporters. Deze winter werk ik alle manches af. Op het EK ga ik me niet te hard focussen. In Roeselare ga ik alles geven wat ik in mij heb en dan zien we wel waar ik uitkom.”

Foto: Peter Wagemans

Nina Lauwaert – Tweede plaats (ACW)

“Vorig jaar strandde ACW nog op de vijfde plaats, vandaag worden we hier tweede. Ik ben dus heel tevreden. Als marathonloopster zijn de Relays altijd een lastige. Ik vind het heel moeilijk om aan te voelen hoe snel ik moet starten. Ik heb wel eens de neiging om meteen iedereen in te halen. In teamverband lopen vind ik tof om te doen, al brengt het zeker nog een bepaalde stress met zich mee. Deze winter laat ik de weg links liggen en focus ik op de CrossCup. De afstanden worden alleen maar langer naarmate de CrossCup vordert en dat speelt uiteraard alleen maar in mijn voordeel. Het EK spookt door mijn hoofd, maar ik ga er geen uitspraken over doen. Ik wil vooral sterker uit de winter komen zodat ik komende zomer een sterk wegseizoen kan neerzetten. Mijn hart ligt nog steeds op de weg.”

Lotte Scheldeman – Tweede loper ALVA

“Ik heb geen idee wat er achter mij gebeurde. Ik weet alleen dat ik enkel heb ingehaald. Volgens mij ben ik van plaats tien naar plaats drie opgeschoven, puur op basisconditie. Mijn gevoel achteraf was heel goed, al merk ik dat de snelheid er nog niet helemaal is. Deze winter kies ik enkel voor de korte cross. Althans in de CrossCup. Je zal me misschien in andere crossen wel op de lange afstand terugvinden. Maar mocht ik de korte cross niet doen, dan zou ik explosiviteit missen op de piste. De mixed relays op het EK veldlopen zijn geen hoofddoel. Ik piek niet graag naar één wedstrijd, maar als ik in Roeselare in vorm ben is dat mooi meegenomen. Het belangrijkste deze winter is elke wedstrijd beter worden en ten volle genieten van elke race. Mentaal heb ik echt een klik gemaakt, dus ik denk dat ik er meer dan ooit van ga genieten. Als het vanboven goed zit, komt de rest vanzelf wel.”

Mieke Gorissen – Achtste plaats (ADD)

“Als marathonloopster was dit te kort voor mij. Ik mis explosiviteit om hier goed uit de verf te komen. Ik had het zwaar vandaag, maar kon toch heel wat atleten oprapen. Wat de volgende manches betreft ga ik het manche per manche bekijken. Ik heb geen grote verwachtingen en bekijk het meer als voorbereiding op mijn voorjaarsmarathon.”