Rolstoelatleet Peter Genyn heeft zijn gouden plak beet op het WK para-atletiek in Dubai. Op de 200m liet hij een verbluffende 37″90 noteren, waarmee hij zijn vijfde wereldtitel te pakken heeft. Ook Gitte Haenen zette zich in de kijker dankzij zilver en brons in respectievelijk het verspringen en de 100m.

Peter Genyn heeft het opnieuw voor elkaar gekregen. Op het wereldkampioenschap voor G-atleten verliep het voorlopig nog niet van een leien dakje. In de T51-categorie moest Genyn zich vijf dagen geleden voor het eerst gewonnen geven op een groot kampioenschap. Op de 100m pakte hij met 20″50 het zilver. Zijn grootste concurrent, de Fin Toni Piispanen, toonde zich in die discipline de allerbeste met een kampioenschapsrecord van 20″33. Sinds 2015 had Genyn geen enkele titel op EK’s, WK’s of Paralympische Spelen laten liggen.

Tijd voor revanche op de 200m dus, aangezien de Fin Piispanen ook aan de start verscheen. De 42-jarige Genyn toonde dat hij mentaal wel wat kan weerstaan. Niet alleen liet hij zijn grootste rivaal achter zich, met 37″90 zette hij ook een kampioenschapsrecord neer. Het levert hem daarnaast zijn vijfde wereldtitel op. Piispanen werd tweede in 38″32, het brons ging naar de Algerijn Mohamed Berrahal (40″70). Met Roger Habsch finishte er nog een Belg in diezelfde reeks. Hij moest vrede nemen met de vijfde plek.

De voormalige beoefenaar van rolstoelrugby heeft na zijn zilveren en gouden medaille een selectie voor de Paralympische Spelen voor Tokio beet. Daar moet hij volgende zomer opnieuw twee titels verdedigen.

Gitte Haenen haalt na zilver nu ook bronzen medaille binnen

Ons land heeft voorlopig vier medailles op de teller staan in Dubai. Die werden evenredig verdeeld onder Peter Genyn en Gitte Haenen. De 33-jarige Haenen behaalde vandaag brons op de 100m in de T63-categorie. Haar tijd van 15″60 was net dat tikkeltje trager dan die van de Italiaanse Monica Contrafatto (15″56) en haar eigen persoonlijk record (15″58). De overwinning ging naar de amper 18-jarige Indonesische Karisma Evi Tiarani, die met 14″72 een nieuw wereldrecord op de tabellen neerzette.

Gitte Haenen – Foto: Golazo (Tomas Sisk)

Voor het verspringen mocht Haenen een trede hoger plaatsnemen op het podium. Ze ging in haar laatste en beste poging 4m42 ver. Voor het goud was 4m68 nodig, gesprongen door de Australische Vanessa Low. De Japanse Tomomi Tozawa eindigde met 4m33 op de derde plaats. De zilveren en bronzen medaille zijn voor Gitte Haenen een exacte kopie van wat ze vorig jaar heeft behaald op het EK para-atletiek.

Alle resultaten van het WK para-atletiek kan je bekijken via deze link.