Het EK veldlopen lonkt voor Nina Lauwaert en Lisa Rooms, nadat de rechtbank van eerste aanleg zich in het voordeel van de atletes heeft uitgesproken. Beide atletes ondernamen juridische stappen na hun niet-selectie voor het EK. De rechter oordeelde in het voordeel van de atletes, waardoor ze mogelijk dan toch afreizen naar Dublin. Ondanks die uitspraak in hun voordeel is het nog niet helemaal zeker dat het duo komende zondag aan de start van het EK veldlopen verschijnt.

De saga rond de selectie voor het EK veldlopen in het Ierse Fingal lijkt stilaan ten einde. De rechter van de rechtbank in eerste aanleg heeft namelijk in het voordeel van Nina Lauwaert en Lisa Rooms, respectievelijk de nummers één en twee van de selectiewedstrijd in Roeselare, geoordeeld. Gisteren kwam de zaak voor in die rechtbank, vandaag volgde de uitspraak.

De rechter stelde vast dat de KBAB strengere criteria heeft gehanteerd voor vrouwen in vergelijking met mannen. De eerste vier mannen op de CrossCup in Roeselare vierden na het overschrijden van de finish alvast hun selectie. Bij de vrouwen was er sprake van een bepaalde ingetogenheid. Die houding zou bevestigd worden door de selectie met slechts één individuele vrouwelijke naam met juniore Annelies Nijssen. De KBAB zou volgens de rechter geen rekening gehouden hebben met de huidige vorm en recente prestaties van de vrouwen. Er hangt de Belgische Atletiekfederatie ook een dwangsom van 10.000 euro per persoon per dag boven het hoofd. Die dwangsom moet vanaf morgen betaald worden indien Lauwaert en Rooms niet worden toegevoegd aan de EK-selectie. De vraag rijst echter of het duo in extremis kan toegevoegd worden, aangezien de zogeheten ‘final entries’ van European Athletics al sinds vorige week donderdag zijn afgesloten.

“Het spreekt voor zich dat Nina Lauwaert en Lisa Rooms verheugd zijn met deze
(unieke) beslissing en dit precedent. Dit is zowel een individuele overwinning geweest,
als een collectieve overwinning die zij niet zouden hebben behaald zonder de steun van
hun vrienden, trainers, supporters en advocaten.
Zij hopen tot slot dat dit resultaat het startschot mag zijn voor een vernieuwde en
eerlijke behandeling voor alle atleten”, klinkt het in een persbericht van hun advocaten Wahib El Hayouni en Ruben Vispoel.