De 12 disciplines die volgend jaar op het programma zullen staan van de Memorial Van Damme op vrijdag 4 september zijn bekendgemaakt. Bij de mannen staan onder meer de 400m en 400m horden gepland. Opvallend is ook de terugkeer van de 400m horden en het speerwerpen bij de mannen naar Brussel. Bij de vrouwen wordt het onder meer uitkijken naar de 100m horden, het hoog -en polsstokspringen.

De Memorial Van Damme van volgend jaar wordt de ultieme kans voor atleten om zich te verzekeren van de finale van de Diamond League in Zürich, die één week na de Memorial op 11 september plaatsvindt. De 12 disciplines waarin atleten punten kunnen verdienen met het oog op die allesbeslissende finale zijn vandaag bekendgemaakt. De mannelijke sprinters kunnen zicht uitleven in Brussel, aangezien zowel de 100m als 400m gepland staan. Christian Coleman won in 2018 de Diamond League-finale van de 100m in een kanontijd. Afgelopen editie was Michael Norman de sterkste tijdens een verschroeiend snelle baanronde, ondanks de moeilijke omstandigheden. Ook de 1500m is er net zoals dit jaar bij, goed nieuws dus voor Timothy Cheruiyot en de broers Jakob en Filip Ingebrigtsen.

Christian Coleman – Foto: Golazo

Op vlak van hindernissen kan de 400m horden voor spektakel zorgen. Zeker met de huidige generatie met namen zoals Karsten Warholm en Rai Benjamin. De 3.000m steeple is er ook opnieuw bij. Hier kunnen echter geen punten verdiend worden voor de finale, aangezien er geen finale is voorzien in 2020 voor deze discipline. Het lijdt echter geen twijfel dat grote namen zoals Conseslus Kipruto en Soufiane El Bakkali hun opwachting zullen maken. Een opvallende terugkeer is er voor de speerwerpers. Een discipline die jaren niet in Brussel werd georganiseerd.

Conseslus Kipruto – Foto: Erik Van Leeuwen

Geen vlakke sprint voor vrouwen, wel pittige kampnummers

Bij de vrouwen geen vlakke sprintnummers, maar wel zoals afgelopen jaar de hoge horden en 800m. De Jamaicaanse Danielle Williams en de Amerikaanse Ajee Wilson waren in september de beste in die disciplines. Door het schrappen van de 5.000m bij de mannen en vrouwen wordt de 3.000m de langste afstand. Sifan Hassan zal ongetwijfeld willen heersen op die afstand. Qua kampnummers worden de vrouwelijke springveren naar voren geschoven. Net zoals in 2019 zullen de hoogspringsters, polsstokspringsters en verspringsters voor spektakel zorgen. Grote namen zoals Mariya Lasitskene, Sandi Morris en Malaika Mihambo zullen ongetwijfeld met plezier naar Brussel terugkeren.

Mariya Lasitskene – Foto: Golazo

Cédric Van Branteghem: “Kunnen alleen maar tevreden zijn met zo’n programma in olympisch jaar”

Meeting director Cédric Van Branteghem reageert erg opgetogen na de bekendmaking van de disciplines. “Met zo’n programma kunnen we alleen maar tevreden zijn in een olympisch jaar. Het speerwerpen is er sinds lang nog eens bij en ook de 400m horden doet opnieuw haar intrede. De Noor Karsten Warholm is de man die het WR van Kevin Young lijkt te kunnen verbeteren. De 3.000m steeple is een traditionele discipline op onze Memorial. Er volgen zeker nog een aantal disciplines, afhankelijk van wat er op de Olympische Spelen in Tokio en het EK in Parijs gebeurt”, aldus Van Branteghem.

Cédric Van Branteghem samen met Olivia Borlée op de Memorial Van Damme – Foto: Golazo