Voor het zomerse pisteseizoen kon afgesloten worden, was er traditiegetrouw nog een niet te missen afspraak in het Koning Boudewijnstadion. De Allianz Memorial Van Damme leverde dit jaar een wereldrecord over 2.000m op en kende een climax toen Cynthia Bolingo een internationaal topveld klopte op de 400m. Ook topprestaties van Femke Bol, Shericka Jackson en Yaroslava Mahuchikh noopten de tribunes tot luid applaus. Mondo Duplantis zorgde ei zo na voor een fantastisch slotakkoord, maar miste bijzonder nipt zijn laaste poging op wereldrecordhoogte.

Jakob Ingebrigtsens aanval op het wereldrecord over 2.000m moest hét hoogtepunt van de avond worden en de Noor loste die verwachtingen helemaal in. Ruben Verheyden greep het BR. Meer daarover lees je hier.

Ook Shericka Jackson sprak vooraf haar droom uit om de snelste aller tijden te worden, in haar geval over 200m. In Boedapest bleef ze met 21″41 slechts zeven honderdsten boven de 21″34 van Florence Griffith-Joyner. De warme temperaturen en de gunstige bocht van de heraangelegde piste katapulteerden de Jamaicaanse opnieuw naar een ongelofelijke tijd, maar het volstond net niet. Jackson kwam over de meet na 21″48, een meeting- en Diamond League-record. Ze bezit nu de tweede, derde en vierde chrono aller tijden, maar de hoofdvogel kon ze nog niet afschieten. Daar zal ze ongetwijfeld nog vol voor gaan op de Diamond League-finale volgende week. Europees beloftenkampioene Delphine Nkansa moest zich tevreden stellen met 23″43.

Foto: Erik van Leeuwen

Bolingo brengt Koning Boudewijnstadion in extase

Geen moment waarop de tribunes meer daverden dan tijdens de 400m. Cynthia Bolingo kwam er tijdens het tweede deel van de race helemaal door en bikkelde met Lieke Klaver om de overwinning. De vrouw die op het WK als eerste Belgische onder de magische 50 secondengrens dook, versloeg Klaver in haar tweede tijd ooit. Met 50″09 kwam ze tot op dertien honderdsten van haar PR. Een Belgische Diamond League-overwinning, dat is een zeldzaam beestje. Helena Ponette kon niet meespelen in een wedstrijd van mondiaal topniveau, maar mag tevreden zijn met haar chrono van 51″87. In de B-race was Imke Vervaet de beste Belgische. Ze moest Française Amandine Brossier laten voorgaan, maar sprintte naar 52″00. Camille Laus en Kylie Lambert bleven steken op 53″31 en 54″84.

Niet dat het een verrassing was, maar er stond alweer geen maat op Femke Bol. De Nederlandse die ook bij het Belgische publiek op veel steun kan rekenen, zette de concurrentie op meer dan anderhalve seconde. Met 52″11 verbeterde ze ook het meeting record. Hanne Claes werd zevende, maar liep met 54″95 de vierde tijd uit haar carrière. In het polsstokspringen maakte Ben Broeders het zichzelf niet gemakkelijk door op 5m62 en 5m72 telkens een tweede poging nodig te hebben. Mogelijk miste hij net die kleine extra bij zijn missers op 5m82. Mondo Duplantis, Sam Kendricks en Ernest John Obiena gingen daarna met z’n drietjes over 5m92. Op die hoogte liet Duplantis de anderen ook achter. Hij verbeterde het meeting record naar 6m10 en liet de lat daarna – onder toeziend oog van Sergej Boebka – op wereldrecordhoogte leggen. Zijn pogingen over 6m23 mislukten, maar werden steeds nipter. Bij de allerlaatste kans scheelde het maar een haartje.

Foto: Jeroen De Meyer

Bashir Abdi kan voorbereiding op hoogte geen gevolg geven tijdens recordpoging

Het lekkers op deze Allianz Memorial Van Damme werd niet opgespaard tot het einde. Integendeel, want nog voor de openingsceremonie ondernam de van hoogtestage teruggekeerde Bashir Abdi een poging om zich het Belgische en het Europese record over 10.000m toe te eigenen. De trein vertrok nog goed in een broeierig Koning Boudewijnstadion, maar al snel werd duidelijk dat Abdi vandaag niet in de buurt zou komen bij de vooropgestelde recordtijden. Rond kilometer drie loste hij de rol en niet veel later hield de beste Belg ooit op de marathon het voor bekeken. Hoofdpijn door de warmte en een gebrek aan recente piste-ervaring met spikes waren achteraf de verklaringen voor een teleurstellende prestatie waar Abdi veel meer van had verwacht.

Daniel Ebenyo maakte dankbaar gebruik van de haas en liet die halverwege achter. Tot op twee kilometer van het einde leek hij op weg om richting 26’50” te lopen en zo de snelste wereldjaarprestatie neer te zetten, maar finaal kreeg de warmte ook Ebenyo deels te pakken. Helemaal kraken deed de Keniaan echter niet. Zijn 26’57″80 is een bijzonder straffe tijd die dit jaar door slechts twee atleten overtroffen werd. Fransman Jimmy Gressier stoomde daarachter naar 27’25″48 en is de snelste Europeaan van 2023.

Wereldkampioenen laten zich niet verrassen

In het hoogspringen dreef de 18-jarige Angelina Topic Yaroslava Mahuchikh tot het uiterste. De jonge Servische brak haar nationaal record door over 1m97 te zweven. In tegenstelling tot Topic geraakte Mahuchikh wel over 2m00. De Oekraïense wereldkampioene legde de lat daarna op 2m04, maar in drie beloftevolle pogingen slaagde ze er niet in de lat te laten liggen. Voor Merel Maes zat de competitie erop na drie gemiste sprongen op 1m88, met 1m84 als beste geslaagde prestatie. In het verspringen, geen deel van het Diamond League-programma, mocht Noor Vidts het opnemen tegen wereldkampioene Ivana Vuleta. De meerkampster deed het goed met een seizoensbeste 6m38 en een sprong richting 6m36 als bevestiging. Vuleta en para-atlete Fleur Jong hadden na drie rondes elk 6m74 staan, voor de Nederlandse een verbetering met 24cm van haar eigen wereldrecord. Niemand vloog nog verder waardoor Vuleta de overwinning opstreek dankzij haar op één na beste prestatie.

Shanieka Ricketts zette het hink-stap-springen in de derde ronde naar haar hand door voor het eerst in haar carrière voorbij 15m te springen. Maryna Bekh-Romanchuk werd in de vijfde ronde wakker en kwam nog tot 14m56 en 14m57, maar de Jamaicaanse was met haar 15m01 onaantastbaar. Bij het speerwerpen nam wereldkampioene Haruka Kitaguchi al in de tweede ronde de leiding door 65m20 te gooien. Ze werd niet meer bedreigd en zette in de laatste ronde nog de kers op de taart door een Japans record en de beste wereldwijde worp van het jaar te presteren: 67m38.

Foto: Jeroen De Meyer

Thompson-Herah klimt terug richting olympische kampioenenvorm

Bij de mannen werd de halve baanronde een prooi voor Kenny Bednarek die sterk 19″79 klokte. Dat volstond maar net om Zharnel Hughes en Andre De Grasse af te houden. Rani Rosius nam geen al te beste start op de 100m en zag de buitenlandse toppers al snel wegsprinten. Met 11″31 werd het wel een meer dan behoorlijke chrono. Elaine Thompson-Herah vindt op het einde van een door blessures verstoord seizoen alsnog de goede vorm. Opnieuw was de dubbele olympische kampioene goed voor een seizoensbeste met 10″84. Zo bleef ze Natasha Morrison en de Britse Dina Asher-Smith voor.

Dylan Borlée en Alexander Doom mochten hun kans wagen op de baanronde bij de mannen. Met respectievelijk 45″39 en 45″77 werden ze evenwel veroordeeld tot de twee laatste plaatsen. Rusheen McDonald uit Jamaica won in 44″84. Robin Vanderbemden, Julien Watrin, Florent Mabille en Jonathan Sacoor verschenen aan de start van de tweede reeks. Vanderbemden zag zich op de meet geklopt door noorderbuur Isayah Boers, maar vestigde een sterk persoonlijk record. De poulain van François Gourmet breidt met 45″51 een mooi einde aan een seizoen waarin hij de keuze maakte om volop in te zetten op de 400m. Watrin en Sacoor noteerden met 45″60 en 46″18 hun beste tijd van het jaar. Mabille werd zevende in 46″11. De dubbele baanronde kreeg een Algerijn als winnaar. Djamel Sedjati hield Yanis Meziane af door in 1’43″60 te finishen.

Belgian Falcons doen uitstekende zaak richting World Relays

Een razendsnelle 1500m bij de vrouwen, daar zorgden Laura Muir, Ciara Mageean en Nelly Chepchirchir voor. Muir won in een seizoensbeste 3’55″34, voor Mageean die het Ierse record brak met 3’55″87. Achter hen konden nog zeven dames onder de 4 minutengrens blijven. Elise Vanderelst kwam niet verder dan 4’10″65. De 5.000m werd gewonnen door Lilian Rengeruk uit Kenia, voor Medina Eisa uit Ethiopië. Dat deed ze met een mooie chrono van 14’26″46, al ging ze ooit nog drie seconden sneller.

Onze nationale 4x100m-ploeg ging in een duel met Nederland op zoek naar een chrono die hen naar de World Relays begin volgend seizoen kon brengen. Deelname aan dat toernooi is cruciaal voor elke aflossingsploeg die graag naar de Spelen wil. De Belgian Falcons deden het uitstekend en kwamen na 38″77 over de streep, amper vier honderdsten boven het Belgisch record dat ze op het meest recente EK in München neerzetten. Kobe Vleminckx, Ward Merckx, Antoine Snyders en Valentijn Hoornaert moesten wel de duimen leggen voor de Nederlanders die 38″49 liepen. Roger Habsch klopte Peter Genyn in de wheelersprint dankzij een tijd van 20″04. Onze landgenote Léa Bayekula haalde het in een internationaal veld door naar 16″34 te knallen.

Foto: Lucien Lambotte