Nafi Thiam en en Bashir Abdi hebben zoals verwacht de Gouden Spike gewonnen. Thiam, die in Tokio zichzelf opvolgde als olympisch kampioene op de zevenkamp, nam de trofee voor de achtste opeenvolgende keer in ontvangst. Voor Abdi, goed voor brons op de Spelen én een Europees record op de marathon, is het zijn tweede trofee op rij. Meerkamper Jente Hauttekeete en sprintster Rani Rosius zijn de laureaten bij de beloften. 

Nafi Thiam en Bashir Abdi zijn in de prijzen gevallen op de Allianz Golden Spike 2021, die voor het eerst plaatsvond in Mechelen. Thiam mocht voor de achtste keer op rij de Gouden Spike in ontvangst nemen. Twee jaar geleden was ze al alleen recordhouder dankzij een zevende trofee. De olympische kampioene op de zevenkamp en Europese kampioene op de vijfkamp kreeg 98 punten achter haar naam. Noor Vidts, die vorig jaar zilver pakte op het EK indoor en vierde werd op de olympische zevenkamp, kreeg 57 punten en de bijhorende zilveren spike. Elise Vanderelst werd gedeeld derde met Paulien Couckuyt, maar Vanderelst haalde het van de hordeloopster in de strijd om de bronzen spike op basis van het aantal keer dat ze drie punten toegewezen kreeg.

“Het blijft speciaal om die tweede medaille op de Spelen te aanvaarden. Ik blijf dromen van volgende doelen, want ik wil nog zaken winnen. Het was belangrijk om los te koppelen na de Spelen, aangezien het een lange weg naar Tokio was door het uitstel. Soms is het nodig om je hersenen wat ademruimte te geven door te reizen. De afgelopen maanden heb ik geprobeerd om me zo mentaal klaar te maken met het oog op wat volgt. Net zoals de andere seizoenen werk ik toe naar bepaalde kampioenschappen. Ik ben een competitief ingesteld persoon. Mijn lichaam heeft afgezien in de aanloop naar Tokio. Nu probeer ik iets meer op lange termijn te werken. Ik heb nog altijd die grote dromen en daarvoor moet mijn lichaam 100% zijn”, aldus Thiam.

Bashir Abdi – Foto: Golazo

Bij de mannen heerste Bashir Abdi zoals verwacht. Abdi kreeg maar liefst 99 punten toegedeeld. De bronzen medaillewinnaar van de olympische marathon in Sapporo én Europese recordhouder op de mythische marathonafstand volgt zichzelf zo op als eindlaureaat. Abdi kon er niet bij zijn in Mechelen, aangezien hij de laatste hand legt aan zijn voorbereiding op de Rotterdam Marathon. Zijn marathoncollega, Koen Naert, haalde het nipt van 800m-specialist Eliott Crestan in de strijd om de zilveren spike. Naert, die tiende werd op de olympische marathon, sprokkelde 34 punten. Crestan moest het met twee punten minder stellen.

Rosius en Hauttekeete vallen in de prijzen bij de beloften

Bij de beloften was er zowel bij de mannen als bij de vrouwen sprake van een grote voorsprong op de nummers twee en drie. Europees juniorenkampioen op de tienkamp, Jente Hauttekeete, kreeg de voorkeur op Crestan en Europees beloftekampioen op de 1500m Ruben Verheyden. Bij de vrouwen kreeg Rani Rosius het merendeel van de punten achter haar naam. Peter Genyn ontving de allereerste G-Spike 2021 voor zijn goud op de 100m en zilver op de 200m in de categorie T51 op de Paralympische Spelen in Tokio. De ouders van de intussen betreurde Marieke Vervoort namen de eveneens nieuwe trofee voor G-Promotor voor de sport in ontvangst. De Belgian Tornados werden beloond met de trofee van Ploeg van het Jaar voor hun vierde stek op de Olympische Spelen in Tokio.

“Tokio was uniek, aangezien de Spelen een jeugddroom zijn voor elke atleet. Het was dan wel een leeg stadion, maar tijdens het lopen vergeet je dat gewoon. Die vierde plaats was bitter voor het team. Voor Alexander en ik was dat een knap resultaat, maar dan keken we naast ons en zagen we uiteraard dat Kevin en Dylan teleurgesteld waren. De wereldtitel van Belgrado deed daardoor extra deugd”, aldus Jonathan Sacoor, die afgelopen zondag nog goud won met de Tornados.

Foto: Golazo