Zes atleten zijn in de running om in de prijzen te vallen op het Sportgala. Sportspress.be, de beroepsvereniging van sportjournalisten, maakte vandaag de genomineerden in de diverse categorieën bekend. Bashir Abdi, Ben Broeders, Nafi Thiam, Rani Rosius, Peter Genyn en Roger Habsch maken kans op een trofee. In België komt er dus wel een Sportgala, wat bij onze noorderburen niet het geval is bij gebrek aan een ‘volwaardig sportjaar’. 

Zes genomineerden uit de atletiekwereld hebben de shortlist van het Sportgala 2020 gehaald. Bashir Abdi en Ben Broeders maken kans om Sportman van het Jaar te worden, al is de concurrentie niet mals met onder meer Romelu LukakuWout van Aert en Remco Evenepoel, die zichzelf kan opvolgen. Abdi verpulverde het BR op de marathon in Tokio en was op de Memorial Van Damme goed voor een BR op de uurloop en beste prestatie aller tijden op 20.000m. Broeders vloog indoor en outdoor over 5m80 en was één van de meest regelmatige polsstokspringers van het jaar.

Bij de vrouwen staan Nafi Thiam en Rani Rosius op de shortlist. Thiam was indoor goed voor een BR in het verspringen, Rosius bewees zowel in zaal als in openlucht dat ze internationaal potentieel heeft op de korte sprintnummers. Roger Habsch en Peter Genyn kunnen Paralympiër van het Jaar worden. Genyn won de trofee al twee keer in 2017 en 2018 én maakt gezien zijn 100m-WR op de Memorial in de categorie T51 zeker kans om voor een derde keer in de prijzen te vallen.

Opvallend is wel dat er bij ons sprake is van een Sportgala, ondanks de coronapandemie die voor bijzonder veel topsporters een volledig herschikte agenda opleverde. In Nederland besloot de Sportkoepel namelijk de stekker uit de editie van 2020 te trekken. De dit jaar geleverde prestaties komen echter ook in aanmerking voor de prijs van 2021.