De finalisten voor de World Athletics Awards zijn gekend. Nadat er midden oktober 10 atleten per categorie werden genomineerd, blijven er nog vijf namen over per categorie. Op 23 november worden in de Monaco opvolgers gekozen voor Eliud Kipchoge en Caterine Ibarguen. Kipchoge is opnieuw in de running om Atleet van het Jaar te worden.

Bij de mannen zijn de lopers aan zet, aangezien Sam Kendricks de enige vertegenwoordiger is van de kampnummers. De tweevoudige wereldkampioen in het polsstokspringen is sinds afgelopen zomer de tweede performer aller tijden met 6m06. De Amerikaanse militair mag het opnemen tegen afstandslopers Eliud Kipchoge en Joshua Cheptegei. Kipchoge won de London Marathon in een parcoursrecord en de derde tijd aller tijden. Vervolgens liep hij op 12 oktober in Wenen naar de eerste marathon onder twee uur. Kipchoge kan zichzelf opvolgen, aangezien hij vorig jaar verkozen werd tot Atleet van het Jaar. Cheptegei won het WK veldlopen, de 10.000m op het WK in Doha en snelde vorig jaar op de NN Zevenheuvelenloop naar de snelste 15 kilometer aller tijden.

Karsten Warholm – Foto: Erik Van Leeuwen

Noah Lyles is de sprinter binnen het vijftal. Lyles verbeterde zijn PR’s op 100m en 200m naar respectievelijk 9″86 en 19″50. De jonge Amerikaan was ook goed voor eindwinst in de Diamond League op beide disciplines én twee wereldtitels: individueel op de 200m en ook in team met op de 4x100m. Karsten Warholm vertegenwoordigt de eer van de hordelopers. Warholm verbeterde meermaals het ER op de lage horden, snelde naar de tweede chrono aller tijden tijdens de Diamond League-finale en volgde zichzelf op als wereldkampioen.

Halen de wereldrecords de bovenhand?

Dalilah Muhammad – Foto: Erik Van Leeuwen

Drie vrouwen hebben het afgelopen jaar iets gedaan wat de bovenstaande heren niet verwezenlijkten. Dalilah Muhammad verbeterde tot twee keer toe het WR op de 400m horden en won ook het goud in Doha. Brigid Kosgei verpulverde het onaantastbaar gewaande record op de marathon van Paula RadcliffeSifan Hassan was goed voor het WR op de mijl tijdens de Diamond League in Monaco, maar was in datzelfde Monaco ook goed voor het officiële WR op de vijf kilometer op de weg (een afstand die pas sinds eind 2018 officieel erkend wordt). De Nederlandse behaalde op het WK in Doha een onwaarschijnlijke dubbel met de 1500m en 10.000m, maar heeft één groot probleem: het feit dat ze deel uitmaakte van het geplaagde Nike Oregon Project.

Yulimar Rojas – Foto: Bjorn Paree

Yulimar Rojas kwam heel dicht bij het WR in het hinkstapspringen. De Venezolaanse is op haar 24ste al tweevoudig wereldkampioene en de tweede performer aller tijden. Shelly-Ann Fraser-Pryce won in Doha op indrukwekkende wijze haar achtste en negende WK-goud. Volgend jaar wil de Jamaicaanse haar derde olympisch goud behalen op de 100m in Tokio.

Wie volgt Duplantis en McLaughlin op als Rising Stars?

De beste jongeren worden ook gevierd op 23 november. Bij de Rising Stars wordt gezocht naar opvolgers voor Armand Duplantis en Sydney Mclaughlin die op het WK in Doha samen goed waren voor drie medailles. Yaroslava Mahuchikh lijkt de topfavoriete bij de vrouwen. De Oekraïense viel al in de prijzen op het gala van European Athletics als Rising Star. Ze won als jongste atlete ooit een wedstrijd in de Diamond League. Het was echter vooral haar zilveren plak in Doha, met bijhorend WR voor junioren, waarmee Mahuchikh atletiekharten veroverde. Britany Anderson snelde naar het junioren-WR op de 100m horden bij de vrouwen. De Amerikaanse Sha’Carri Richardson won de 100m en 200m met waanzinnige chrono’s tijdens de NCAA-finales. Verder zijn ook de Ecuadoriaanse Glenda Morejon (snelwandelen)en de Ethiopische Lemlen Hailu (1500m) genomineerd.

Yaroslava Mahuchikh – Foto: Erik van Leeuwen

Bij de mannen is het zoeken naar een uitgesproken favoriet. Het Noorse wonderkind Jakob Ingebrigtsen is één van de kanshebbers. Ingebrigtsen won voor de derde maal op rij het EK veldlopen bij de junioren. Indoor was hij goed voor de Europese titel op de 3.000m. Op het WK in Doha viel hij naast het podium op de 1500m en 5.000m met respectievelijk een vierde en vijfde plaats. Hij zette ook Europese juniorenrecords neer op de 1500m, mijl en 5.000m. Ook op de weg onderscheidde de Noor zich door tijdens zijn debuut op de 10 kilometer meteen het nationaal record van de tabellen te lopen.

Mykhaylo Kokhan werd als junior vijfde op het WK in Doha in het hamerslingeren. Lamecha Girma verloor de finale van de 3.000m steeple in Doha met één honderdste. Zijn 8’01″36 is wel een Ethiopisch record. Alison Dos Santos werd zevende op het WK in Doha in de finale van de 400m horden. De Braziliaan zette met 48″38 ook een heuse toptijd neer als junior. Selemon Barega kende geen uitschieters zoals vorig jaar, maar zette zowel de snelste tijd op de 5.000m en 10.000m neer bij de junioren in 2019. Op het WK veldlopen finishte de Ethiopiër als vijfde bij de senioren.