Nafi Thiam en Bashir Abdi hebben naast de hoofdprijzen gegrepen op het Sportgala. Thiam kreeg minder stemmen achter haar naam in vergelijking met turnster Nina Derwael. Abdi moest op zijn beurt de duimen leggen voor wielrenner Wout van Aert. Peter Genyn werd voor de derde keer in zijn carrière tot Paralympiër van het Jaar gekroond. 

Nafi Thiam en Bashir Abdi zijn niet in de prijzen gevallen op het Sportgala. Thiam, die op de Olympische Spelen in Tokio haar olympische titel op de zevenkamp verlengde en het EK in zaal won met een BR, kreeg 1075 punten van sportjournalisten en voormalige laureaten. Om het tot Sportvrouw van het Jaar te schoppen, waren maar liefst 1153 punten nodig. Die eer ging voor de derde keer naar Nina Derwael, de gymnaste die in Tokio goed was voor goud aan de brug met ongelijke leggers. Ze komt daarmee op gelijke hoogte met Thiam, die in het verleden eveneens tot drie keer toe de trofee in ontvangst mocht nemen. “Op de piste ben ik erg competitief, maar erbuiten niet. Ik beschouw het als een heuse eer om hier aanwezig te zijn. Het is dan ook belangrijk dat het gala ondanks de blijvende problemen met het coronavirus dit jaar toch kon doorgaan. We hebben op sportief vlak zo’n mooi jaar achter de rug. Ik ben blij voor Nina en beschouw de genomineerden eigenlijk niet als concurrentes”, aldus Thiam na afloop.

Ook de Sportman van het Jaar werd geen atleet, maar een wielrenner. Bashir Abdi leek op papier iets meer kans te maken dan Thiam, maar de bronzen medaillewinnaar van de Spelen en Europese recordhouder op de marathon moest tevreden zijn met de tweede plaats na wielrenner Wout van Aert. Het verschil tussen beide sportmannen bedroeg uiteindelijk slechts 21 punten in het voordeel van Van Aert, dit jaar onder meer goed voor drie etappezeges in de Tour, zilver op olympische wegrit, zilver op het WK tijdrijden én Belgische titels in het veld en op de weg. “Neen ik ben niet teleurgesteld. Gefeliciteerd Wout en Nina”, reageerde Abdi na afloop via social media.

Peter Genyn werd voor de derde keer in zijn carrière tot Paralympiër van het Jaar gekroond. Genyn, die op de Paralympische Spelen in Tokio goed was voor goud en zilver op de 100m en 200m in de categorie T51, haalde het van Michèle George en Joachim Gerard. Hockey-coach Shane McLeod won met overmacht de trofee van Coach van het Jaar. De Nieuw-Zeelander had net geen 400 punten voorsprong op Roger Lespagnard, de coach van Nafi Thiam.

Peter Genyn – Foto: Golazo